Четвъртък,

Важен съвет за седмокласниците, ето какво да направят

От: Стандарт -
815
Важен съвет за седмокласниците, ето какво да направят
A
A
A

Излезе първото класиране за гимназиите след 7-ми клас. В столицата за поредна година с най-висок бал са влезли учениците в Софийската математическа гимназия.

Класираните на първо желание задължително трябва да се запишат непременно, уточни в "Денят започва" на БНТ началникът на РУО - София Ваня Кастрева.

"Ако не се запишат приетите ученици, те изпадат от класирането. Всички останали от второ до н-то желание имат две възможности - или да се запишат, или да подадат заявление за втори етап на класирането. Вторият етап не пренарежда желания, то дава възможност. Ученикът може да се придвижи на по-предно желание или да остане на мястото, на което", обясни Кастрева.

Според нея някои ученици се презастраховат, а други подценяват, че балът е определящ. Това води до объркване и не постигане на желания резултат. По думите й, много е важно да оцениш възможностите и желанието

"Водещо е желанието, но определящ е балът. Подредбата им значение, но в крайна сметка определящ е балът. Тези ученици, които останаха извън класирането, не са малко, но горе-долу всяка година са толкова - 1088, а сега ще участват автоматично във второ класиране, защото на втория етап не се пренареждат желания, просто трябва да проявят търпение", уточни Кастрева.

Тазгодишният рекордьор по отношение на желанията - от 183 желания, които той е попълнил, е попаднал на седмото си желание. Това е поредното доказателство, че е много важно да оцениш възможностите си и желанието. А възможностите са баловете, желанията са рейтингът на училищата, допълни още Кастрева.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички