Събота,

Важен съвет за седмокласниците, ето какво да направят

От: Стандарт -
Важен съвет за седмокласниците, ето какво да направят
A
A
A

Излезе първото класиране за гимназиите след 7-ми клас. В столицата за поредна година с най-висок бал са влезли учениците в Софийската математическа гимназия.

Класираните на първо желание задължително трябва да се запишат непременно, уточни в "Денят започва" на БНТ началникът на РУО - София Ваня Кастрева.

"Ако не се запишат приетите ученици, те изпадат от класирането. Всички останали от второ до н-то желание имат две възможности - или да се запишат, или да подадат заявление за втори етап на класирането. Вторият етап не пренарежда желания, то дава възможност. Ученикът може да се придвижи на по-предно желание или да остане на мястото, на което", обясни Кастрева.

Според нея някои ученици се презастраховат, а други подценяват, че балът е определящ. Това води до объркване и не постигане на желания резултат. По думите й, много е важно да оцениш възможностите и желанието

"Водещо е желанието, но определящ е балът. Подредбата им значение, но в крайна сметка определящ е балът. Тези ученици, които останаха извън класирането, не са малко, но горе-долу всяка година са толкова - 1088, а сега ще участват автоматично във второ класиране, защото на втория етап не се пренареждат желания, просто трябва да проявят търпение", уточни Кастрева.

Тазгодишният рекордьор по отношение на желанията - от 183 желания, които той е попълнил, е попаднал на седмото си желание. Това е поредното доказателство, че е много важно да оцениш възможностите си и желанието. А възможностите са баловете, желанията са рейтингът на училищата, допълни още Кастрева.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички