Просветният министър размаза университетските преподаватели

Плагиатството остава голям проблем при академичната общност

Просветният министър размаза университетските преподаватели | StandartNews.com

По-голямата част от преподавателите - до 70% - в някои университети не отговарят на минималните изисквания, заложени в Закона за развитие на академичния състав, заяви днес министърът на образованието и науката Николай Денков в интервю за БНР.

"Основният проблем е, че системата работи така, че преподаватели оценяват по същество себе си, независимо дали става въпрос за отделен преподавател или за институции. По тази причина, комбинирана със субективния подход, резултатът е, че всички са отличници, затова основната идея е системата да бъде променена радикално и винаги анализът да започва от обективни данни, които се вземат от независими източници, така че дискусията каква е ситуацията, какво може да се подобри, започва от обективна информация, а не се базира на субективно усещане", каза Денков.

Общо пет групи показатели са включени в новата методика за оценка на преподавателите, като новите правила ще бъдат основа и при промяната на заплащането. Мнението на студентите също ще се взема предвид при атестацията, уточни Николай Денков.

Просветният министър обясни още, че плагиатството остава голям проблем при академичната общност и за студентите ще бъде въведен специален курс, за да се избягва злоупотреба с авторско съдържание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай