Проф. Балкански награди математически легенди

Четвъртокласникът от Варна Светослав Арабов единствен реши всички задачи

Проф. Балкански награди математически легенди | StandartNews.com
  • 20 финалисти от 19 страни мериха сили в "Математика без граници"
  • Четвъртокласникът от Варна Светослав Арабов единствен реши всички задачи

Много труд и постоянство. Само така се постигат успехи. Това каза световно известният български учен, 93-годишният проф. Минко Балкански, награждавайки награди легендите на международния конкурс "Математика без граници". Седмият финал на престижното състезание, в което участваха 19 държави, по традиция се проведе в Несебър. За него проф. Балкански пристигна специално от Париж. Той поздрави математиците и учителите им, че се занимават със сериозна наука. В Градината на розите, създадена през 2019 г. в двора на училище "Любен Каравелов" в морския град от 16-те страни участнички във финал 2019 г. професорът засади и своя ароматен храст.
Легендите на турнира, които получиха наградите си лично от проф. Балкански, са топматематиците Йоан Найденов и Мария Касия Петрова от СМГ, Ясен Пенчев от Математическата гимназия в Габрово и Валентин Филипов от Математическата гимназия в Плевен. Те бяха участници във финал 2020 и са спечелили в предишни издания на турнира поне три купи. В седмия финал легендите отново показаха своята класа като освен приз за легенда четиримата уникални математици спечелиха поредните си златни купи и златни медали.
Две са "Математическите звезди" на турнира - Димана Праматарова от Математическата гимназия в Пловдив и Илия Василев от София. Това са участниците с най-голям сбор от точки след два дистанционни и един финален кръг. Освен "звезди" те получиха и книгата "Устрем и воля" с автограф и лично връчена им от проф. Минко Балкански.
Само един български участник - четвъртокласникът от Варна Светослав Арабов, реши всичките задачи и заслужи купата на кмета на Несебър Николай Димитров за "шампион сред шампионите". Светослав получи още и златна купа за победата си в своята възрастова група и златен медал за постижението си от финалното състезание.
Общо 1720 финалисти от 19 страни мериха сили в седмия финал на "Математика без граници". Лазурният бряг на Несебър посрещна 690 математици от 55 български града в 9 възрастови групи от 1 до 8 клас и група 9 - 12-ти клас. Още 930 математици от 18 държави се състезаваха в родните си страни: Австралия, Азербайджан, Афганистан, Виетнам, Естония, Казахстан, Киргизстан, Северна Македония, Малта, Нигерия, Русия, Румъния, Словения, Тайван, Турция, Узбекистан, Украйна и Филипините.
Право на участие във финала имаха учениците, които са спечелили златни медали от предходния финал в Несебър през 2019, спечелилите право за финал от полуфинала, както и определените представители от училищата - партньори след проведените есенен и зимен кръг на турнира. Тази година за финала не се вземаха предвид резултатите от пролетния кръг на турнира. Той премина при изключително строги мерки за хигиена, предвид пандемията от коронавирус.
За един астрономически час финалистите трябваше да решат 20 задачи. Всеки верен отговор бе оценяван с две точки, частично верния отговор - с 1, а при грешен отговор или липса на такъв - 0 точки. Сред носителите на купи са представители на 9 български града: Бургас, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Кюстендил, София, Стара Загора и Ямбол.

Българските победители, носители на златни купи:

Лъчезар Томов - 1 клас, Бургас
Павел Цонев - 2 клас, Бургас
Никол Здравкова - 3 клас, Пловдив
Стела Младенова - 3 клас, Варна
Светослав Арабов - 4 клас, Варна
Мария Касия Петрова - 5 клас, София
Димана Праматарова - 6 клас, Пловдив
Илия Василев - 7 клас, София
Ясен Пенчев - 8 клас, Габрово
Йоан Найденов - 11 клас, София

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай