Медицинският факултет на Тракийски университет  дипломира 217 абсолвенти

Новодипломираните лекари положиха тържествено Хипократовата клетва.

Медицинският факултет на Тракийски университет  дипломира 217 абсолвенти | StandartNews.com

На тържествена церемония Медицинският факултет на Тракийски университет – Стара Загора дипломира 217 абсолвенти. От тях 93-ма лекари, сред които 62-ма българи и 31 чуждестранни студенти. Средният успех на випуска е много добър 4,80, а отличниците са 10.

Дипломи получиха 24 медицински сестри, 13 акушерки, 17 бакалаври в специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, 23 бакалаври специалност „Социални дейности“, 8 в „Управление на здравните грижи“, 7 в „Здравен мениджмънт“ и общо 32-ма в магистърските специалности „Управление на здравните грижи“ и „Здравен мениджмънт“.

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков поздрави дипломантите и им благодари още веднъж за доброволния труд, който положиха в борбата с пандемията от COVID-19: „Поздравявам Ви, че сте избрали най-благородните професии – да помагате на хората! Пожелавам Ви винаги да бъдете на страната на доброто и истината. Останете в България, работете тук и тук създайте семейства, тук си купете жилища и създайте тук Вашата кариера – това ще бъде най-доброто за България, останете в родината! Ако искате да се занимавате с наука и преподаване, Тракийският университет отваря широко вратите си за Вас. Вас са Ви обучавали професори и доценти, които са не само с национално, но и със световно значение и компетенция. Затова нямам съмнение, че Вие ще се развиете като добри специалисти. Никога не късайте връзката с университета. Желая Ви от сърце попътен вятър, здраве и добро кариерно развитие.“

С бурни и продължителни аплодисменти, със сълзи и усмивки на лицата си, изключително топло и приятелски абсолвентите приветстваха своя декан доц. д-р Юлиан Ананиев за академично слово. От своя страна той реши да ги изпрати с кратка притча, в която всеки може да намери частица от себе си, но основната поука от нея бе младите хора да бъдат благодарни на родителите си за дългогодишната подкрепа в своето следване и да оценят високо старанието и обичта на най-близките си хора. След края на красивата история доц. Ананиев се обърна към препълнената от родители аула и им благодари и от свое име за подкрепата. Той приветства абсолвентите: „Млади приятели, скъпи колеги, желая Ви най-ценното във Вашите професии – бъдете най-вече непримирими, бъдете смисълът на всяко ваше действие и никога не изневерявайте на истината. Борете се за всеки един човешки дъх, за всяка искра надежда, за всяка една протегната ръка. Бъдете хора! На добър час!“.

Новодипломираните лекари положиха тържествено Хипократовата клетва. Всички останали медицински лица също се заклеха в добросъвестно изпълнение на служебния дълг към човешкия живот.

На събитието присъстваха ректорско, декански и директорски ръководства, гости от други медицински университети, ръководители на различни здравни институции и дружества, медии, близки и родители на абсолвентите.

Всички 53-ма отличници от випуска получиха грамоти и подаръци за старанието си през годините. А след получаването на всички дипломи, 217 академични шапки излетяха към небето, за да поставят началото на кариерата на младите хора, избрали хуманността за професия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай