Вторник,

100 млн. допълнително наливат в забавачката

От: Рачо Рачев, сн. БНР/БТА -
A
A
A

Повече от 100 милиона лева допълнително ще влязат в системата на предучилищното образование през следващата година. Причината е, че от есента тя ще трябва да обхване задължително и 4-годишните деца. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев по време на дискусия по темата при омбудсмана Диана Ковачева.

Омбудсманът Ковачева обоснова необходимостта от дискусията с притеснения на родители. Някои от тях били против задължителния обхват на 4-годишните в образованието, други се съмнявали дали системата е в състояние да ги поеме.

Против обхвата се обяви Мария Трифонова от Асоциация за родителски кооперативи с аргумента, че детските градини у нас не предоставяли добри условия.

Просветният министър Вълчев призна, че със сигурност могат да бъдат намерени недоволни от детските градини родители. Но подчерта, че обхватът на 4 годишните е важна интеграционна мярка: „Няма как с 1000 думи речевият апарат да има критично мислене, да бъдеш гражданин“.

В подкрепа на задължителния обхват на 4 годишните се обявиха от Синдиката на българските учители. А от Асоциация „Родители“ поискаха анализ за ползата от обхвата на 5 и 6 годишните деца.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички