Заека: Невинен съм, а ме изкараха изрод

Искат по-малка присъда, защото Мирослава умряла, без да се мъчи

Заека: Невинен съм, а ме изкараха изрод | StandartNews.com

София. Марио Любенов-Заека отново шокира всички. След като преди две седмици втрещи адвокатите си с признанието, че е убил Мирослава Николова, за което получи 25 г. затвор, вчера той обърна мнението си на 180 градуса. "Не съм убивал Мирослава и никога не съм се срещал с нея", каза Марио в първото си изявление след присъдата по Нова ТВ. "Не се чувствам добре от това, че признах подобно нещо. Мога да изясня и мотивите, поради които го признах - човек знае крайния изход на един процес и предпочита да вземе такова решение и да облекчи собственото си положение", изповяда се Любенов в ефир.

"Просто не знам какво се е случило" - така Заека коментира убийството на Мирослава вчера. И за пореден път се размина с адвоката си Диана Ангелова. След като по време на процеса преди 2 седмици я шокира с признанието си в залата, сега обори и един от основните й козове пред Софийския апелативен съд. Ангелова ще пледира за по-ниска присъда от 25 г. с аргумента, че Мирослава не е убита по особено мъчителен начин, както твърди прокуратурата, и очевидно - след решението на първа инстанция приема и съдът. Така, макар да се кълне пред екрана, че не познава Мимето, Заека ще трябва да убеди магистратите, че 17-годишното момиче е издъхнало мигновено, без да се мъчи. Според защитата на Марио Любенов Мирослава умира от т. нар. примка "гарота".

"Все още обаче не знаем мотивите на окръжния съд в Перник и сме обжалвали присъдата, без да сочим изцяло аргументи", заяви за "Стандарт" Ангелова. И обясни, че до вчера клиентът й не е имал възможност да говори, чакал е от Окръжния съд в Перник да му разрешат да даде интервю.

Марио признал фактите от съдебното дирене с ясното съзнание, че в материалите няма нито едно пряко доказателство за вината му, коментира Ангелова. И, цитирайки Наказателния кодекс, обясни: "Не може да има присъда, базирана единствено на самопризнание".

"Има много смешни неща в това дело. Отстрани погледнато това е едно бутафорно дело, защити се Заека пред Нова ТВ.

"Най-лошите ми спомени в живота са от разпитите в Първо РПУ в Перник. Биха ме, имам белег. Но това се потули някъде", заяви осъденият. Обясни, че натривките, взети от въжетата, намерени в дома му, и тези по Мимето не съвпадали по химически състав. Усъмни се и в показанията на гаджето на по-голямата сестра на Мирослава - Борислав. "Той няма такъв речник, не използва такива думи. Това ме навежда на факта, че той не стои зад тези показания", заяви Любенов. "Не знам дали си давате сметка, че когато едно дело стане медийно, тогава хората се настройват негативно. А когато това е факт, съдебният състав също се настройва негативно. Те не гледат обективно на фактите и обстоятелствата, а гледат да угодят на общественото мнение", скочи Заека. "Признах, за да облекча собственото си положение. Искам, когато съм освободен, да се изпъча горд и прав.

До момента от това, което съм гледал по телевизиите и съм чел по вестниците, стигнах до извода, че обществото има вече изградено мнение - че аз съм ужасен изрод. От което съм възмутен, но е факт", твърди Любенов. А за сина си призна: "Съпругата ми не го води при мен, защото малко или много се разстройвам от неговото присъствие. Когато му дойде времето, вярвам, че ще разбере защо съм постъпил така. Обществото обича, когато види някого на дъното, да го смачка още повече. Притеснявам се това да не се случи с него", заяви Заека.

Не лъже, избра по-малката злина

- Г-жо Ангелова, това, което твърди клиентът ви пред Нова тв, изненада ли ви?

- По-скоро не, той никога не е казвал, че е убил Мирослава. Винаги е искал да даде обяснения, но досега подобна възможност не му е била давана от прокуратурата. Марио никога не се е крил от медиите. Той е изключително интелигентен и това не го плаши. Освен това казва и истината.

- Не ви ли притеснява тази двойнственост в него - изживява се като жертва, в същото време има една самоубийствена гордост, която се опитва да лансира?

- Без да искам да обидя някого, най-малко него, след като имам 30 г. стаж, от тях 10 г. като прокурор и съдия, мога да преценя и смятам, че той има някакви отклонения. Първите експертизи, които му бяха правени, бяха верни и правилни. Те бяха по повод образувани вече дела. А експертизата на пернишкия психиатър Робърт Крумов - той има интерес да бъде полезен на полицията и прокуратурата.

Наемат го като вещо лице, хонорарите на тези хора са в пъти по-големи, отколкото адвокатските. Изводът му беше, че Марио не е невменяем. Но това не изключва да е с психични отклонения. Виждам го в поведението на Марио, но в крайна сметка не съм доктор. Яд ме е, че поне половината от доказателствата не са събрани по надлежния ред според НПК. Но той каза: "МВР и прокуратурата са свършили работата перфектно, съдете ме въз основа на тях". Ако го бяха съдили обективно, нямаше кой да го осъди.

- Между какво избра Марио всъщност - между това да лежи доживот или някога да излезе на свобода?

- Да, той казва - от двете злини да избера по-малката. Защото има 100 души около него в затвора, които му казват - щом са те нарочили, ще те осъдят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай