Събота,

Внимание! Билков чай се оказа опасна дрога

От: Редакция -
593
Внимание! Билков чай се оказа опасна дрога
A
A
A

Чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи, водят до сериозно пристрастяване и имат опасни токсични ефекти.

Един от най-новите видове дрога, която опитва да намери пазар у нас е кратом, съобщи бТВ. Митническите служители от Борба с наркотрафика напоследък все по-често се натъкват на тревистата маса, отглеждана в Тайланд. От няколко години той е включен в списъка с рискови наркотици като кокаин и хероин.

„Това е наркотично вещество, произходът му е от югоизточна Азия, така че единствения път, това е с въздушни карго пратки, въздушни куриерски пратки. Миналата година, през 2021 г., открихме 3 пратки с кратум, общо количество около 3 кг. В куриерски и пощенски пратки, това е основния начин”, обясни Стефан Бакалов, началник на отдел Борба с наркотрафика“ в Агенция Митници.

При опита да бъде внесен, кратомът често е деклариран като безобиден чай. „Кратомът на вид, може да бъде смляно самото растение, самите листа. Също така се употребява като се пие под формата на чай или се пуши. Ако е малко съдържанието на кратум, тогава ефектът е стимулиращ. Обратното е опияняващ ефект“, допълни Бакалов.

Именно това е и новата вълна не само у нас, но и в Европа през последната година. Употребата на уж здравословни чайове и билки, Които водят до зависимост, а при предозиране и до фатален изход.

Така наречени продукти, които звучат приятно, обичайно, вместват се в wellness, healthiness, тоест в здравословни програми, обаче с токсичен, увреждащ и опасен ефект, особено когато засягат централно-мозъчните функции – могат да доведат до остри психични и психотични разстройства“, уточни д-р Александър Канчелов –  специалист по терапия на зависимости.

Най-често в капана подадат тийнейджърите, които експериментират, подведени от твърденията за безобидността им.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички