Неделя,

Внимание! Билков чай се оказа опасна дрога

От: Редакция -
921
Внимание! Билков чай се оказа опасна дрога
A
A
A

Чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи, водят до сериозно пристрастяване и имат опасни токсични ефекти.

Един от най-новите видове дрога, която опитва да намери пазар у нас е кратом, съобщи бТВ. Митническите служители от Борба с наркотрафика напоследък все по-често се натъкват на тревистата маса, отглеждана в Тайланд. От няколко години той е включен в списъка с рискови наркотици като кокаин и хероин.

„Това е наркотично вещество, произходът му е от югоизточна Азия, така че единствения път, това е с въздушни карго пратки, въздушни куриерски пратки. Миналата година, през 2021 г., открихме 3 пратки с кратум, общо количество около 3 кг. В куриерски и пощенски пратки, това е основния начин”, обясни Стефан Бакалов, началник на отдел Борба с наркотрафика“ в Агенция Митници.

При опита да бъде внесен, кратомът често е деклариран като безобиден чай. „Кратомът на вид, може да бъде смляно самото растение, самите листа. Също така се употребява като се пие под формата на чай или се пуши. Ако е малко съдържанието на кратум, тогава ефектът е стимулиращ. Обратното е опияняващ ефект“, допълни Бакалов.

Именно това е и новата вълна не само у нас, но и в Европа през последната година. Употребата на уж здравословни чайове и билки, Които водят до зависимост, а при предозиране и до фатален изход.

Така наречени продукти, които звучат приятно, обичайно, вместват се в wellness, healthiness, тоест в здравословни програми, обаче с токсичен, увреждащ и опасен ефект, особено когато засягат централно-мозъчните функции – могат да доведат до остри психични и психотични разстройства“, уточни д-р Александър Канчелов –  специалист по терапия на зависимости.

Най-често в капана подадат тийнейджърите, които експериментират, подведени от твърденията за безобидността им.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com