Убийство след тормоз в софийско село. Какво прави полицията?

Престъплението е прекалено тежко, за да бъде прикрито, но по-важно е да се промени моделът

Убийство след тормоз в софийско село. Какво прави полицията? | StandartNews.com

В софийското село Антон има засилено полицейско присъствие след като бе разкрито убийство, потресло жителите на общината и цялата страна. Жертва стана 28-годишен мъж, който е работил като пастир в селото. Задържаните са двама души - братята Дончо и Красимир Петрови, които са местни арендатори.

Те ще останат в ареста за 72 часа. До акцията в селото се стигна след множество сигнали и оплаквания спрямо задържаните. В момента се изяснява съпричастността на мъжете към изчезването и на друг пастир. Повече яснота около акцията се очаква по-късно днес да внесат от общината в населеното място.

Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов престъплението е прекалено тежко, за да бъде прикрито, но по-важно е да се промени моделът.

"Вероятно тези хора ще бъдат осъдени. Важно е да успее да се ограничи моделът на изсипване на пари на едни и същи хора. Двамата братя вероятно са взели стотици хиляди левове европейски пари, това са може би едни от най-богатите хора в общината, завзели са пасищата, които са една от най-големите схеми чрез които местните влиятелни политически и икономически хора контролират общината", каза Безлов пред БНТ.

Там има земеделски и финансови структури на държавата, които продължават да изсипват пари, да споделят ресурсите и едно от нещата, които се случват, е, че няма да останат млади хора в село Антон. По думите му арендаторите контролират общината, като са завзели така наречени бели пространства парчета обработваме земя и пасищата. Един от проблемите е, че корените на това влияние е капиталът на двамата братя.

Не бива да се смесват битовата и институционалната престъпност, призова Тихомир Безлов и добави, че по-важното на хората по места е да успеят да ограничат или да раздробят това, което се коментира - моделът на продължаване на изсипване на едни пари в едни и същи хора.

В селото има и други, които се оплакват от арогантността на братята. В сутрешния блок местният жител Искрен Вълев заяви, че е имал проблеми с тях.

"От 5 години имаме имот в Антон, направихме овощна градина, братята я унищожиха умишлено, пуснаха си животните вътре, подадохме сигнал в полицията, патрулката дойде след 2 часа, братята през това време прибраха конете, после никой не видял нищо, дежурният ми каза - началникът каза да приключваме с този случай и да се прибираме в управлението", обясни Вълов.

Той допълни, че разполага със снимков материал и е разговарял няколко пъти с двамата братя.

Пред Нова телевизия кметът на Антон Андрей Симов отговори на отправените обвинения към него, че упражнява чадър над двамата братя. „Искам да декларирам, че няма никакъв чадър над тези братя. Няма никакви проблеми с тях. Не съм подавал сигнали срещу тях, защото не е имало проблеми при мен специално”, уточни той.

Относно загиналия пастир обясни, че не е жител на Антон. „Много съжалявам за опечаленото семейство. Искам обаче да кажа, че спрямо този човек имаме страшно много оплаквания. Той е рецидивист, изнасилвач - така поне е описан в страницата на селото, обирджия и т.н. Не го познавам, той дори няма адресна регистрация в Антон”, подчерта Симов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай