Сляпата Темида раздаде милостиня

Абсолютни престъпници излизат абсолютно невинни след сблъсъка с правосъдието

Сляпата Темида раздаде милостиня      | StandartNews.com

София. Оправдателни присъди, пълен обрат и тотален провал. Това се случи с куп дела, определяни като знакови от Еврокомисията през 2012 година. Абсолютната безпомощност на държавното обвинение да докаже тезите си в съда подразни не само Брюксел. Дори временният главен прокурор Бойко Найденов в отчета за дейността на обвинителите през изминалата година призна, че много често прокурорите не казват във върховната прокуратура, че са образували големи, сложни и важни дела, за да не бъдат взети на отчет. "Малко колеги искат да работят големите дела", призна той. И със сигурност има защо.

Едни от най-коментираните и известни сред обществото съдебни процеси завършиха без изправените пред Темида виновници да бъдат наказани. Оказа се, че няма доказателства срещу тях или просто обвинението изведнъж решава, че няма смисъл да ги преследва докрай. Един от показателните процеси е за злоупотребите в "Софийски имоти". Обвинението се раздроби на няколко отделни дела, които в крайна сметка се забатачиха и решение едва ли ще има и през 2013 г.

Редица евроексперти определиха като пълен провал едно от най-следените от Брюксел дела - за източването на евросредства по програма САПАРД от Марио Николов и компания. Изненадващо прокуратурата се отказа да поддържа протеста пред Върховния касационен съд. След това обвинителят Стойчо Ненков бе набеден, че е действал зад гърба на главния прокурор. А изпълняващият функциите на обвинител номер 1 Бойко Найденов декларира, че процесът ще започне от начало през 2013 г. Марио Николов и компания бяха

оправдани за източването на 7,5 млн. евро от САПАРД

макар и по същите обвинение в Германия да има двама ефективно осъдени техни съратници. Една от причините за провала на делото е, че прокуратурата реши то да бъде разделено на две. Съдията Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, пък се оказа, че е била адвокат на един от съпроцесниците на Николов. "Абсолютният престъпник" Николай Цонев бе напълно оправдан от Софийския градски съд. Бившият военен министър бе обвинен за подкуп заедно със съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Всички замесени бяха оневинени. Върховният касационен съд оневини напълно Цонев и по други две дела - за военния завод "Терем" и за длъжностни престъпления от 1999 г. Прокуратурата твърдеше, че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство Цонев е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио- и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо, с което нанесъл имуществени вреди в размер на 970 653 лева. Цонев бе напълно оправдан и по обвинението за закупената за над 10 млн. лева американска производствена линия за хамбари за военна техника. Мотивите на съдиите са, че прокуратурата не само не е доказала вината на подсъдимия, а е повдигнала и особено несъстоятелно обвинение.

Братята Красимир и Николай Маринови -

Маргините също бяха окончателно оправдани

от ВКС за подготовката на три убийства. Процесът продължи повече от 6 години на всички инстанции. Те бяха напълно оправдани и по обвинение за ръководство на организирана престъпна група за подготовката на убийствата на о.р. генерал Любен Гоцев и покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов, както и за притежание на незаконно оръжие. Върховните съдии пишат в мотивите си, че вината на Маринови не може да бъде доказана въз основа единствено на слухове и предположения.

С излъскан имидж се отърва и митичната банда за магистрални грабежи "Крокодилите". Съдът счете, че братята Евгени Милев-Гейзо и Емил Милев - Кроки, както и Калоян Бацов, са невинни за магистрален грабеж и опит за убийство на полицай, извършени през 2004 година. Казусът беше разгледан три пъти от ВКС и два пъти от втората инстанция.

С оправдателна присъда се сдоби и вдовицата на Константин Димитров - Косьо Самоковеца Ангелинка. Според ВКС прокуратурата е поддържала противоречива теза по отношение на нея още от самото начало на обвинението. Така тя бе напълно оневинена за контрабанда на стоки за около 700 000 лв. и пране на пари. Две съдебните инстанции преди това също обявиха, че Димитрова е невинна. Последният провал по знаково дело дойде почти в края на годината. На 21 декември Темида реши, че соченият за лобист в съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черния е невинен за лъжесвидетелстване. Според обвинението той излъгал, че се познава с магистрати. Това обаче не бе доказано на нито една съдебна инстанция. Прокуратурата изгуби голямата битка с него още от самото начало, когато се отказа да му образува дело за търговия с влияние, а повдигна две обвинения - за укриване на данъци и за лъжесвидетелстване. И двете приключиха с абсолютно фиаско. Провалът в знаковите дела бе отбелязан и от експертите на Брюксел. През октомври у нас пристигнаха петима евронаблюдатели, които проучиха обстойно делата за злоупотребите в "Софийски имоти", за братя Галеви, срещу Марио Николов за източване на евросредства, както и срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев и срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините. С братя Галеви имаше някакъв успех и двамата реално получиха ефективни присъди от по 5 години затвор. Дупнишките бизнесмени обаче предвидливо духнаха в чужбина и сега се издирват от Интерпол. Последва спор между институциите, дали МВР, които вардят границата са ги изпуснали или пък съдът е виновен, че не е постановил незабавното им задържане под стража.

С временен успех се увенча опитът за залавяне на наркобоса - Христофорос Аманатидис - Таки. Той бе открит от агентите на Интерпол в Дубай, но едва ли ще бъде върнат в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай