Семейството на Мирослава:Затвориха устата на Заека с пари

Семейството на Мирослава:Затвориха устата на Заека с пари | StandartNews.com

Перник. Проговорила съвест или пари накараха Марио Любенов-Заека да признае, че е убил 17-годишната Мирослава. Това се пита цял Перник след шокиращия развой в съдебната зала. Там единственият подсъдим за отвличането и убийството на тийнейджърката изненада собствените си адвокати с покаянието си. Часове преди да бъде оповестена присъдата, в шок е и семейството на Мирослава. Родителите не вярват, че съвестта на убиеца е заговорила и затова си е признал, за да намали наказанието си. Смятат, че с бързия процес, при който няма разпит на свидетели и доуточняване на фактите, въпросите около престъплението завинаги ще останат без отговор, както и евентуалните поръчители или съучастници.

Марио е бил заплашен или добре платен, за да смени рязко стратегията си, убедена е майката на Мирослава - Емилия. Това, което видяхме в залата, бе пълен фарс. Адвокатите му уж не били съгласни с това да си признае, а те са написали молбата му. Просто не знам как да коментирам случилото се, споделя с уморен глас перничанката. Тя, съпругът й и по-голямата й дъщеря Елеонора разбрали за обрата едва когато влезли в съдебната зала. Първоначално не разбрах добре какво значи, че Марио приема фактите и доказателствата по делото. После ми обясниха, че на практика си признава вината. Това дойде като гръм от ясно небе, обяснява почернената майка. Жената почти не мигнала цяла нощ, а днес нямала сили да работи и се върнала у дома си. Хиляди въпроси ще ми пръснат главата, а отговор явно няма да получим.

Има ли други съучастници и кои са те

Кои са поръчителите. Ако не бъдат намерени, това зверство може да се повтори и с друго дете, споделя Емилия. Тя иска да разбере кой е купил СИМ картите от ромите в София, след като свидетелите не са разпознали нито Стойчо, нито Марио. Именно от тези СИМ карти после е звъняно на семейството. Очаквала е да се изяснят и други факти, но промяната на процеса в бързо съдебно производство слага край на очакванията й. Тя обаче е категорична, че нещо е накарало Марио да промени тактиката си в последния момент. Само допреди три дни той се кълнеше, че не познава Мирослава, а сега признава, че я е убил, чуди се майката.

Има чужда намеса в тези самопризнания, смята и адвокатката на семейството на Мирослава Зорница Петрова. Според нея зад този обрат стоят много пари, дадени от лица, които са външни за делото - поръчители или съучастници. Това, което се разигра в съдебната зала, е зле скалъпен цирк, твърди защитничката. Тя и клиентите й разбрали за молбата на Любенов едва когато заседанието започна. До последно делото е било в кабинета на съдията и нямало достъп до него. Никой не е длъжен да ни уведомява, но пледоариите учудващо бяха добре подготвени за новата ситуация, размишлява юристката. Поведението на адвокатите на Марио пък било повече от нелогично. Хем не били съгласни да прави самопризнания, хем продължават да водят защитата му. В такива случаи защитата просто се оттегля. А Марио беше много спокоен в съдебната зала, коментира Петрова. Това било учудващо, защото би трябвало адвокатите да са му обяснили, че решението му значи да отиде в затвора за не малко години. От друга страна, според тях имало много несъответствия в обвинението - тогава защо не се бори Любенов за оправдателна присъда, пита се защитничката.

Ние дори нямаме право да се възпротивим на този съкратен процес, обяснява Петрова. Според нея се изискват законодателни промени, за да се защитят правата на пострадалите от престъпления. На досъдебното производство те нямат никаква права, а обвиняемият има безброй такива. После в съда правата на пострадалите вече са ограничени в рамките на обвинителния акт. При съкратена процедура пък няма разпит на свидетели и изясняване на факти и пострадалите нямат никакъв ход. Просто чакат съдът да произнесе присъда. Единственото, което се обсъжда, са гражданските искове. В случая семейството поиска 600 000 лева кръвнина - по 300 бона за всеки родител.

Очаквам съдът да даде между 20 и 25 години затвор на Любенов, но аз не съм съгласна с такова наказание, твърди адвокатката на почерненото семейство. Силно се съмнявам, че истината някога ще излезе наяве. Правната истина ние я приемаме. В този случай обаче мисля, че правната и житейската истина ще се разминат, опасява се юристката.
От държавното обвинение се въздържат от обстойно коментари преди присъдата. "Че кой влиза доброволно в затвора за пари?", лаконично контрира версиите на близките на Мирослава окръжният прокурор Пламен Найденов.

Хипотезата за торби с пачки, които са затворили устата на Заека, се посреща скептично и от много юристи в града. Марио има семейство, малко дете, не би ги оставил срещу заплащане и не би съсипал живота си с години зад решетките. Според болшинството от местните адвокати подсъдимият просто иска да избегне доживотна присъда и да я намали максимално, признавайки вината си. Това пък разбива скептицизма, че обвинението се гради повече на косвени улики, отколкото на реално доказани факти. Изложението на прокуратурата за отвличането на Мирослава за откуп от 250 хиляди евро и предварително планираното й убийство бе четено почти час в съдебната зала. Явно обаче фактите в него са притеснили Заека и са го притиснали, коментират в гилдията на юристите.

Днес 80-хилядният Перник чака да разбере какво ще е възмездието за отнетия живот на младото момиче. Вероятно в залата този път няма да се яви героят в сянка в този смразяващ хорър Борислав Чолев. Бившето гадже на сестрата на Мимето - Елеонора, за чието внезапно наследство Стойчо Стоев и Заека затриха спортистката, дойде в съда мълчалив, придружен от майка си. Той дори не погледна в очите Ели и Емилия, въпреки че дълго време е живял у тях и цяла нощ след изчезването на Мирослава я е търсил пак с тях. От откриването на тялото насам той нито веднъж не ги е потърсил. Направи се, че не ги познава и в залата. А пред журналисти заяви, че не знае нищо за престъплението и няма на идея защо е повикан като свидетел.

Отидох на гроба, не ми се прибира

Емилия, майка на Мирослава

Не знам какво да кажа за обрата на делото, много съм объркана. Чувствам празнота преди присъдата и безсилие, че няма кой да даде отговор на въпросите ми. Ден след началото на процеса отидох на гроба на Мимето. Поизчистих го, поседях при нея. Не я сънувам, но Ели я сънува често. Стои на другия бряг на Струма и й маха за поздрав. После безмълвно си отива. Нищо не казва. Обвиняват ни, че сме се държали лошо с медиите, че не искаме да говорим. А какво да кажем? Уморих се да ходя по медии, нямам повече сили. Какъв коментар да дам за самопризнанията на Марио. Всичко е фарс. 25 години затвор са нищо за убийството на дете. Нищо няма да ни я върне. Такова нещо не се преживява. Сложно е. Мъчително ми е да се прибирам у дома и да гледам мебелите, които купих за нея. Не давам нищо да се пипа и нищо да се мести в нейната стая. Но трябва да се разплете случаят, за да не се повтарят такива страшни престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай