Колко мъже ядат шамари вкъщи?

3320 са жертвите на домашно насилие у нас от началото на годината

Колко мъже ядат шамари вкъщи? | StandartNews.com

327 мъже в България са станали жертви на домашно насилие от началото на годината до края на октомври.

Вследствие на тормоза вкъщи са им издадени заповеди за защита или т. нар. ограничителни заповеди, които ги предпазват от посегателства, съобщи "Монитор". По данни на МВР общо жертвите на домашно насилие за десетте месеца са 3320, от които 2323 са жени, а пострадалите деца са 670. Издадените заповеди за защита са близо 2800. За сравнение през същия период на миналата година случаите са били значително повече. Ограничителните заповеди тогава са били 3057, пострадали са били близо 350 мъже, 2567 жени и близо 900 деца.

Броят на заповедите за защита не е равен на броя на пострадалите лица, уточниха от МВР. Често в практиката има случаи, в които с една заповед се защитават правата на повече от едно лице. Например има издадена заповед за защита на жена и шестте й деца, т.е. с една заповед се защитават седем пострадали.

Спешната телефонна линия 112 от началото на тази година до края на октомври е прегряла от постъпили обаждания са семейни скандали и насилие вкъщи. Те са били 22 800, показват още данните на МВР.

"Практиката в световен мащаб и при нас в България показва, че в 95% от случаите на оплаквания за домашно насилие, пострадалите са жени и деца. Има разбира се едни 5%, които са мъже", обясни адвокат Милена Кадиева, изпълнителен директор на Фондация „Джендър алтернативи“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай