Иванчева и Петрова остават в ареста

Според Апелативния спецсъд двете са в добро здраве и нищо не налага да бъдат пуснати вкъщи

Иванчева и Петрова остават в ареста | StandartNews.com

Бившият кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова остават окончателно в ареста. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд. Решението не подлежи на обжалване. Двете жени са подсъдими за подкуп и са в ареста от деня на задържането им - 17 април 2018 г.  Посоченият от закона срок за произнасяне на втората съдебна инстанция беше до вчера, но произнасяне нямаше.  На 16 ноември първонистанционният специализиран съд за втори път замени най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", в по-леката - "домашен арест". Втората съдебна инстанция обаче веднага спря изпълнението на определението на съдия Иво Хинов - с неясни мотиви, до произнасяне по същество. Хинов се аргументира с влошеното здравословно състояние на двете жени, както и с невъзможността им да упражняват в пълен обем правото си на защита от ареста. Въззивният съд обаче не споделя изводите, до които е стигнала по-долната съдебна инстанция.

Магистратите от Апелативния съд посочват, че на 1 ноември 2018 г. те са отказали на Иванчева и Петрова да излязат от ареста. Малко повече от месец по-късно нямало настъпили нови обстоятелства, които да наложат налагане на по-лека мярка за неотклонение.

Съдът посочва дори, че според едната съдебно-медицинска експертиза здравословното състояние на Биляна Петрова се е подобрило. Магистратите отказват да обсъждат психологическото ѝ състояние, защото не са компетентни по темата.  Същевременно обаче определят като необоснован извод на друго вещо лице, според което предприетото и към момента лечение - този път спрямо Иванчева, е подходящо, но е наложително провеждане на контролни изследвания. Експертът е заключил, че редуциране на мярката в "домашен арест" ще допринесе за подобряване хода на посочените страдания, тъй като ще позволи стриктен контрол и своевременно вземане на налагащи се решения.

"Като се остави настрана, че този извод на вещото лице е необоснован, в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража са създадени механизми за адекватен и навременен контрол на здравословното състояние на задържаните лица", аргументира се съдът.

Според съдебно-психиатрична експертиза Иванчева страда от "Смесено тревожно - депресивно разстройство", чиито прояви биха намалели при изменение на мярката за неотклонение в "домашен арест". Съдът обаче приема, че тази диагноза не е нова като е поставена за първи път през лятото на 2015 г. В една от съдебните експертизи по делото се сочело, че "Смесено тревожно - депресивно разстройство" е психично страдание с хроничен ход и с малка вероятност за спонтанна ремисия, като се овладява с медикаментозна терапия. Магистратите посочват, че Иванчева и в момента се лекува, затова може да остане в ареста.  Апелативните съдии приемат, че и двете подсъдими имат защитници, които им оказват високо квалифицирана правна помощ, затова правото им на защита не се нарушава докато стоят в ареста. "От данните по делото е видно, че двете подсъдими не са били лишени в нито един момент от развитието на наказателното производство от възможността да се запознават лично и непосредствено с материалите по делото и да правят искания", аргументира се още съдебният състав с председател Веселина Вълева и членове Димчо Георгиев и Даниела Росенова. Преди време Апелативният спецсъд върна в ареста и третия подсъдим по делото - Петко Дюлгеров. Той обаче прекара няколко дни у дома, защото когато първият съд го пусна под "домашен арест", което трябваше да се изпълни незабавно, прокуратурата не поиска спиране на незабавното изпълнение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай