Банда точи чужди сметки с клонирани карти

Престъпната група действала у нас и в страни от ЕС

Банда точи чужди сметки с клонирани карти | StandartNews.com

Пловдив. Престъпна група, теглила пари с фалшиви карти от чужди сметки у нас и в страни от ЕС, е неутрализирана на територията на Пловдив. Операцията е реализирана от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" към Главна дирекция "Национална полиция". Задържани са петима пловдичани, съобщи МВР.

В хода на разследването криминалистите влезли в следите на организатора - 33-годишен мъж. Той "клонирал" банкови карти, с коитоса теглени чужди пари от банкомати в България и в страни от Европейския съюз. Частите и техническите средства за изработването им са купувани от София. За осъществяването на престъпната си дейност той плащал на избрани от него лица, чията задача била да поставят скимингите на АТМ устройствата. По този начин той се  сдобивал с данни от чужди платежни инструменти и ПИН-кодове и изготвял карти-дубликати. На помощниците си осигурявал пари за пътуванията, автомобили, фалшиви документи за самоличност и скиминги.

Четиримата му сътрудници - на възраст от 28 до 37 години, също са задържани.

При последвали претърсвания във фирмените помещения са открити общо 5 скимиращи устройства, 77 пластики с магнитни ленти и изписани цифри на тях, представляващи най-вероятно ПИН-кодове, 12 лайсни с монтирани на тях платки и микрокамери и други. Иззети са също компютърни конфигурации и лаптопи, флаш памети, 12 мобилни телефона и батерии за тях, зарядни устройства, поялници и клещи. При проверка в два апратамента, ползвани от тартора на групата, са намерени фалшива лична карта с негова снимка и сумата от 30000 евро.

По случая е образувано досъдебно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай