1/3 от хората готови да дебнат половинките си чрез смартфона

Онлайн преследването може да бъде друг начин за упражняване на принудителен контрол в интимните отношения

1/3 от хората готови да дебнат половинките си чрез смартфона | StandartNews.com

Известни като стокъруер (от англ. stalkerware, дебнещ софтуер), в света отдавна се използват програми, които позволяват на човек да следи по дигитален начин личния живот на другиго чрез мобилно устройство, при това без съгласието на следения.

Стокъруерът върши работа най-вече на онези хора, които желаят да шпионират своята половинка в живота. Предлага се в търговската мрежа и лесно се инсталира на нечий смартфон. Извършителят се нуждае само от еднократен физически достъп до телефона на „жертвата“, за да активира дебнещия софтуер и повечето хора се доверяват на интимния си партньор достатъчно, за да им осигурят тази възможност в даден момент.

За да отбележи втората годишнина на т.нар. Коалиция срещу дебнещия софтуер, съоснована от Kaspersky, компанията поръча глобално изследване с повече от 21 000 участници в 21 държави, показващо отношението им към неприкосновеността на личния живот и цифровото преследване в интимните отношения.

Въпреки че мнозинството от анкетираните (70%) не смятат, че е приемливо да следят партньора си без съгласие, значителна част от хората (30%) не виждат никакъв проблем и смятат, че това е нормално при определени обстоятелства. От тези, които оправдават тайното наблюдение, почти две трети (64%) биха го направили, ако смятат, че партньорът им изневерява, ако е свързано с неговата или нейната безопасност (63%) или ако смятат, че се замесва в престъпна дейност (50%).

По признака географско разположение се забелязва, че най-високо ниво на съгласие, по отношение на наблюдението като цяло, имат респондентите от Азиатско-тихоокеанския регион (24%), докато в Европа (10%) и Северна и Южна Америка (8%) по-малко хора намират този вид дебнене за приемлив.

Освен това докладът на Kaspersky за дигиталното дебнене на партньора, проведен онлайн от Sapio Research през септември 2021 г., показва, че 15% от участниците по света са били задължени от партньора си да инсталират приложение за наблюдение. За съжаление 34% от посочилите този отговор също така вече са преживели насилие от страна на интимен партньор.

Партньори в изследването са били експерти по домашно насилие, членуващи в Коалицията срещу дебнещия софтуер, като тези от Националната организация в областта на домашното насилие в Австралия - Wesnet; организацията за защита на правата на жените Centre Hubertine Auclert във Франция; Националната мрежа за борба с домашното насилие (NNEDV) в САЩ; благотворителната организация за подкрепа на жертвите Refuge във Великобритания и WWP EN - Европейската асоциация за борба с насилието.

"Опасно е да се оправдава упражняването на какъвто и да било контрол върху партньора в светлината на подозрения в изневяра. Превантивните кампании, насочени към проблемите на принудителния контрол, ревността и изневярата, биха били ценен инструмент срещу тези нагласи", твърди Берта Вал Кастело от Европейската асоциация WWP EN.

Резултатите показват, че онлайн преследването може да бъде друг начин за упражняване на принудителен контрол в интимните отношения. Като се има предвид, че стокъруерът е наличен в търговската мрежа, той лесно се скрива в дадено устройство и осигурява достъп до редица лични данни, като местоположението на устройството, историята на браузъра, текстовите съобщения или чатовете в социалните мрежи. Може би не е изненадващо, че той може да служи като условие за упражняването на насилие във връзката. 

Проучването установява, че повечето хора не знаят какво е стокъруер - 60% от участниците са отговорили именно така. Съществуват някои важни различия в нивата на информираност за дебнещия софтуер. Повече мъже са наясно със съществуването и употребата му отколкото жени. Също така по-младите хора са по-запознати отколкото по-възрастните респонденти.

Но дори и сред тези, които са запознати със стокъруера, има повече разбиране за някои функционалности, отколкото за други. Хората знаят, че софтуерът изпълнява функции като наблюдение на интернет активността (72%), регистриране на местоположението (68%) и запис на видео и аудио (60%). Но по-малка част са наясно, че той може да информира извършителя когато жертвата се опита да го деинсталира (42%).

"Призовавам всеки, който е подложен на преследване - в реалния живот или чрез дебнещ софтуер - и който смята, че не е безопасно да се изправи срещу насилника си, да се обърне към организация за борба с домашното насилие, за да получи съвет и подкрепа", казва Карън Бентли, главен изпълнителен директор на Wesnet.

"Националната мрежа за борба с домашното насилие се радва, че Kaspersky предприема действия, за да повиши чувствителността към неприкосновеността на личния живот и към използването на преследващ софтуер в отношенията с интимния партньор.“, коментира Ерика Олсен, от NNEDV.

Географски данни за засегнатите потребители

Kaspersky анализира статистическите данни, разкриващи колко от нейните потребители са били засегнати от стокър софтуер през първите 10 месеца на годината: от януари до октомври 2021 г., като почти 28 000 мобилни потребители са били засегнати. През този период е имало повече от 3100 случая в ЕС и повече от 2300 засегнати потребители в Северна Америка.

По данни на Kaspersky Русия, Бразилия и САЩ са трите водещи държави по този показател в света досега. Германия, Италия и Великобритания са съответно първите три най-засегнати държави в Европа. Когато разглеждаме само Европейския Съюз, вместо Обединеното кралство, на трето място е Франция.

Две години работим заедно, за да запазим технологиите безопасни за всички

Преди две години, през ноември 2019 г., 10 организации създават Коалицията срещу дебнещия софтуер. Днес в нея членуват повече от 40 организации и експерти, работещи в различни свързани с тематиката области, включително подкрепа на жертвите и работа с извършителите, застъпничество за дигитални права, ИТ сигурност, изследвания в областта на сигурността и правоприлагането. Тази година Коалицията приветства нови поддръжници като Интерпол и редица нови членове.

- През октомври Kaspersky се обедини с Интерпол, NNEDV и Wesnet, за да предостави на повече от 210 полицейски служители знания за разследване на дигитално преследване. 

- През ноември в рамките на проекта DeStalk, който обхваща целия ЕС и в който Kaspersky има водеща роля, беше стартиран курс за електронно обучение на държавни служители от регионалните власти и работници от службите за подкрепа на жертвите и програмите насочени към извършителите на престъпления за това как да се справят с кибернасилието и дебнещия софтуер. DeStalk се подкрепя от програмата "Права, равенство и гражданство" (REC) на Европейската комисия

Към потребителите, които подозират, че може да са засегнати от стокър софтуер, Kaspersky отправя следните препоръки:

- Не бързайте да премахвате софтуера, ако го откриете на устройството си, тъй като насилникът може да забележи това. Много е важно да имате предвид, че насилникът може да представлява потенциален риск за безопасността ви. В някои случаи насилникът може да засили своето агресивно поведение.

- Свържете се с властите и организациите, подкрепящи жертвите на домашно насилие, за помощ и оказване на безопасна помощ. 

- Изгледайте видеоклипа на Коалицията и как да се предпазите от софтуера. Видеото е публикувано на началната страница и е достъпно на английски, немски, испански, френски, италиански и португалски езици. Прегледайте специалната страница за жертви и пострадали от дигитално дебнене, за да научите за разкриването, премахването и предотвратяването на инсталиране на стокър софтуер. 

- Използвайте доказана защита за киберсигурност, като безплатния Kaspersky Internet Security за Android, за да извършите проверка на устройството си и да откриете дали на него е инсталиран дебнещ софтуер. Това обаче трябва да се прави само след като е оценен потенциалният риск, тъй като извършителят може да забележи използването на решение за киберсигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай