10 години изверг отмъквал пари от хора с увреждания

Фалшивият работодател обещавал на жертвите си заплата от 1500 лева за надомна работа

10 години изверг отмъквал пари от хора с увреждания | StandartNews.com

Фалшивият работодател, който обещавал на жертвите си заплата от 1500 лева за надомна работа, но само ако изпратят в замяна такса за материали, е действал от 2012 г. досега, съобщиха от пловдивската прокуратура, предаде бТВ.

Мъжът е успял да ужили над 80 души. Измамата е много простичка – той пуска обява в социалните мрежи, за надомен труд по изработка на детски играчки. Всеки желаещ ще получи заплата около 1500 лева, но само ако изпрати превод от 50 лв. за материали за изработка.

Един от измамените, който е с ТЕЛК и не може да се захване с всякаква работа, се зарадвал като видял обявата, защото бил безработен от две години. „Изпратих парите. Минаха няколко дни, телефонът на мъжа се изключи. Изчаках още няколко дни и подадох сигнал в полицията“, каза пред бТВ Петър Симов.

„Схемата е много простичка и ефективна. Установили сме, че това лице от 2012 г. насам основно се занимава с такива измами, като има и няколко документни престъпления“, каза Атанас Илиев, заместник районен прокурор на Пловдив.

По думите му измамниците все по-често прибягват до интернет, защото така достигат до по-големи групи от хора.

Справката за съдимост на мнимия работодател, за когото засега се посочва само, че е на 37 години и е от Перник, направена от районната прокуратура в Пловдив посочва, че мъжът има влезли в сила присъди и дори е лежал в затвора за подобни схеми.

“Затова деянието е извършено при опасен рецидив. Точно това ми даде основанието да го нарека “Измамник по професия”. За нас той е такъв”, заяви прокурор Илиев пред Нова телевизия.

“Имаме работно обвинение с 36 измамени лица. Имаме оперативни данни за над 80 измамени лица. И продължаваме да издирваме хора, тъй като установяваме, че много от пострадалите не са подавали сигнали”, уточни обвинителят.

Вчера районна прокуратура Пловдив се самосезира за втори вид измама.  “Изпращат имейли от името на енерго дружество, че трябва да се възстановяват суми за внесени такси за ток. Целта е гражданите да вкарат данните от кредитна или дебитна карта, за да могат после измамниците да ги използват”, обясни новата схема прокурор Атанас Илиев, като сподели, че дръзките измамници са изпращали подобни имейли дори и до негови колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай