Зеленски и Путин на една маса! Възможно ли е?

С Москва е възможно да се преговаря единствено ако Русия изтегли войските си от Украйна

Зеленски и Путин на една маса! Възможно ли е? | StandartNews.com

С Москва е възможно да се преговаря единствено ако Русия изтегли войските си от Украйна, но преговорите няма да бъдат провеждани с участието на Путин, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера", цитиран от Укринформ.

"Путин не е партньор. Той е извършил прекалено много изключително сериозни престъпления. Има други дипломатически начини да се действа непряко. Но за нас е ясно, че ние никога няма да видим Путин и Зеленски, седнали на една маса", каза Кулеба.

Коментирайки изразените от Путин очаквания, че Доналд Тръмп ще спечели президентските избори в САЩ, Кулеба заяви: "Путин разчита на избори от 2014 г., но резултатите никога не са му помагали. Аз продължавам да мисля, че факторът време е наш съюзник поради простата причина, че нашите военни способности нарастват, а тези на Русия спадат. Въпреки това разчитаме на факта, че в определен момент войната ще свърши в наша полза".

"Тази цел може да бъде постигната чрез съчетаване на война и дипломация. Нашите генерали се справят с първото и тяхната работа е да накарат руснаците да отстъпят и да разберат, че е по-добре да говорим, отколкото да се сражаваме. Аз се грижа за дипломацията и диалога, когато това е възможно", каза още украинският министър.

Запитан дали е възможно преговори да започнат преди пълното изтегляне на руските войски от Украйна, Кулеба отговори, че това зависи от обстоятелствата. "Ние не вярваме на думите на руснаците – никой нормален човек не би им вярвал. Преди да постигнем (компромис относно разговорите), бихме искали да сме сигурни, че той е сериозен и това не е отвличане на вниманието, за да бъдем атакувани отново. Разбирам тези въпроси и тяхната логика, но не мога да дам конкретни отговори, защото те не съществуват. Животът на милиони хора е поставен на карта", добави той.

Кулеба също така припомни, че миналата година черноморската зърнена инициатива беше договорена с посредничеството на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Москва не е изпълнила нейните условия. "Имаше две отделни споразумения с нас и с Москва, нямаше директно споразумение. Нуждаем се от известна креативност, за да намираме решения. Ние ще ги търсим по всички възможни начини, но в момента няма условия за това: Русия продължава да ни напада, тя предпочита войната пред мира", каза още той.

Коментирайки двусмисления подход на Китай към войната, министърът каза: "Жизнено важно беше, че Китай бе на срещата на върха (в Саудитска Арабия, че присъства на многостранната среща, на която беше обсъден украинският мирен план".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай