Задава ли се нова криза? Кулеба с разкритие за Русия

Предупреждение от европейските лидери

Задава ли се нова криза? Кулеба с разкритие за Русия | StandartNews.com

Недостигът на храна може да причини повече смърт, отколкото войната. Британският министър на транспорта предупреди, че инвазията в Украйна може да има глобални последици върху износа на пшеница и други хранителни продукти. Опасения от недостиг на храни изразиха и висши европейски политици на световния икономически форум в Давос.

Въшният минисът на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че „руски крадци” взимат зърното на Украйна и го продават в чужбина. В Twitter той призова всички държави да отказват предложенията да купуват крадена пшеница, за да не стават съучастници в престъпленията на Русия. ООН също има опасения, заради затворените украински пристанища.

„Неуспехът с отварянето на пристанищата е обявяване на война на глобалната продоволствена сигурност. Толкова е просто. Ако успеем да отворим пристанищата, това не решава проблема, но започва да създава стабилност на нестабилния пазар”, смята директорът на Световна програма по прехраната към ООН Дейвид Бийсли.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди западните държави, че не трябва да търгуват със сигурността си за сметка на икономическата печалба. „Трябва да признаем, че нашият икономически избор има последици върху сигурността ни. Свободата е по-важна от свободната търговия. Запазването на нашите ценности е по-важно от печалбата”, категоричен беше Столтенберг, предава Нова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай