Вторник,

Войната стигна до Космоса, какъв ултиматум постави Русия

От: Редакция -
1134
Войната стигна до Космоса, какъв ултиматум постави Русия
A
A
A

Руската корпорация Роскосмос постави ултиматум на британските власти по повод насроченото за петък изстрелване на 36 британски комуникационни спътника "Уан Уеб" с ракета "Союз" от Байконур.

Първоначално от Роскосмос обявиха, че няма да изстрелят спътниците на компанията, в която акционер е и британското правителство, докато не получат гаранции, че сателитите няма да се използват за военни цели.

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза, че "Уан Уеб" разполага с два дни, за да предостави "правно ангажиращи" гаранции, съобщи BBC.

От "Уан Уеб" засега няма коментар. Британското правителство, което и без друго е под натиск да откаже изстрелването на спътниците заради войната в Украйна, съобщи, че продължава да обсъжда ситуацията с партньорите си в борда на директорите на компания "Уан Уеб".

Ако до 21:30 ч. на 4 март не получим потвърждение, ракетата ще бъде изтеглена от стартовата площадка и спътниците ще бъдат върнати в сградата за сглобяване и тестване", каза Рогозин в интервю за руски телевизионен канал.

Според ТАСС, Рогозин е казал, че "Уан Уеб" са предплатили напълно задълженията си по договора с Роскосмос и сумата няма да бъде възстановена.

От Роскосмос съобщиха по-късно в Туитър, че настояват британското правителство да излезе като акционер от "Уан Уеб", за да изстреля Русия спътниците на 5 март.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com