Баща издаде дъщеря си в името на Путин

Доносниците в Русия се увеличават

Баща издаде дъщеря си в името на Путин | StandartNews.com

Руснак разобличава дъщеря си, че е против войната в Украйна. Мъж сигнализира на полицията за спор с колега за руската инвазия, а друг се оплаква от публикация във "Вконтакте" за подигравка с буквата Z. Всички тези случаи са били последвани от разпити в полицията, макар и не от съдебни процеси.

В Русия обаче зачестяват и доносите, от които последствията са тежки. При един от случаите възрастна жена се е оплакала от антивоенни лозунги върху етикетите на цените в супермаркет в Санкт Петербург. Заради това артистката Саша Скочиленко е била задържана и заплашена от присъда от до десет години затвор.

От началото на март в Русия са били образувани повече от 2000 дела за "дискредитиране" на руската армия. Според активисти средната глоба за това е 35 000 рубли (или 620 евро).

Руските съдилища разглеждат около 40 такива дела всеки ден, казва Павел Чиков, който ръководи правозащитния проект "Агора". Максималната присъда, която предвижда законът, е 15 години затвор. Такива дела се образуват най-вече след доноси.

Психоложката Мария Потудина смята, че доносите изпълняват ролята на своеобразен отдушник. 

"В Русия хората отдавна не могат да изразяват директно недоволството си. Разобличаването е сравнително сигурно средство за освобождаване от агресията, дори и да не е насочено конкретно срещу определен човек", обяснява тя пред DW.

Според нея доносите са свързани с нуждата от усещане за власт, за това, че се решава чуждата съдба. Хората се опитват и да компенсират своето ниско самочувствие и да се идентифицират с онези, които разполагат с по-голям авторитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай