Украйна скърби, Зеленски с кошмарни данни

Президентът на Украйна заяви, че руските войски контролират около една пета от територията на страната му

Украйна скърби, Зеленски с кошмарни данни | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските войски контролират около една пета от територията на страната му, включително анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г. насам.

"Днес около 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите", каза той по време на обръщение към законодателите в Люксембург, докато руските сили укрепват позициите си в източния регион Донбас и се придвижват към фактическия административен център на Украйна там.

Руските сили укрепват позициите си в източната част на Донбас и се придвижват към де факто административния център на Украйна в този регион - Краматорск.

Но те се оттеглят от регионите около столицата и в североизточната част на страната, за да се съсредоточат върху офанзивата си за източния индустриален регион.

Зеленски заяви, че през 2014 г. подкрепяните от Кремъл сепаратисти и руските военни са контролирали 43 000 кв. км - площ, която той сравни с размера на Нидерландия. Но тази цифра - повече от три месеца след нахлуването на Русия - се е увеличила до близо 125 000 кв. км, територия, която според него е "много по-голяма" от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно. Той също така заяви пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер - "близо 300 000 квадратни километра" - е "замърсена" с мини и невзривени боеприпаси.

"12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина", добави той, предаде БГНЕС. 

"Ситуацията в Източна Украйна е наистина трудна. Губим между 60 и 100 военни на ден, които са убити в сражения, и около 500 военни на ден биват ранени", каза още Зеленски. 

Според информации от фронта, руснаците също са понесли значителни жертви. Украинското правителство миналата седмица каза, че Русия е изгубила над 30 000 военни от началото на офанзивата в Украйна на 24 февруари.

Украинският президент твърди още, че Русия е отвлякла насилствено 200 000 украински деца от началото на войната, включително някои от сиропиталищата и тези, разделени от семействата им.

"През 98-те дни на руската инвазия 689 деца бяха ранени в резултат на нападенията на окупаторите. И това са само тези, за които знаем. Все още нямаме цялата информация от територията, която в момента е окупирана", каза той.

"Целта на тази престъпна политика не е просто да отвлече хора, а да накара тези, които са депортирани, да забравят за Украйна и да не могат да се върнат", заяви Зеленски и добави, че конфликтът в Украйна доведе до смъртта на 243 деца досега, докато 446 са ранени, а други 139 са в неизвестност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай