Tежък удар по руски олигарси, кои се разделят с милиардите си

Великобритания и САЩ замразиха активи на Алишер Усманов

Tежък удар по руски олигарси, кои се разделят с милиардите си | StandartNews.com

Британското правителство обяви, че налага санкции на родения в Узбекистан руски милиардер Алишер Усманов и на бившия руски вицепремиер Игор Шувалов след нашествието на Русия в Украйна.     

"Налагането на санкции на Усманов и Шувалов е ясно послание, че ще ударим олигарси и лица, тясно свързани с режима на Путин и неговата варварска война. Няма да спрем дотук. Целта ни е да осакатим руската икономика и да спрем военната машина на Путин", заяви в писмено изявление министърката на външните работи Лиз Тръс.       

Британското правителство замразява активите на двамата мъже, които са сред олигарсите с най-големи интереси в Обединеното кралство, и им налага забрана за пътуване. Заедно с Усманов и Шугалов Обединеното кралство е наложило санкции на общо тринадесет руски олигарси и над 220 физически и юридически лица след нахлуването в Украйна.

Белият дом  също съобщи, че американското правителство налага санкции на редица руски олигарси за това, че продължават да подкрепят руския президент Владимир Путин дори след инвазията в Украйна.

"Тези лица и членовете на техните семейства ще бъдат отрязани от финансовата система на САЩ, активите им в САЩ ще бъдат замразени и няма да могат да се разпореждат с имуществото си", се казва в изявлението, като сред засегнатите се посочват също Алишер Усманов и Игор Шувалов. В списъка е и говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Ето всички имена в него:

Лицата, които ще бъдат обект на пълни блокиращи санкции, са:

Николай Токарев (заедно със съпругата си Галина, дъщеря Мая и двете му компании за луксозни недвижими имоти);

Борис Ротенберг (заедно със съпругата си Карина и синовете му Роман и Борис);

Аркадий Ротенберг (заедно със синовете си Павел и Игор и дъщеря Лилия);

Сергей Чемезов (заедно със съпругата си Екатерина, сина му Станислав и доведената дъщеря Анастасия);

Игор Шувалов (заедно с неговите пет компании, съпругата му Олга, неговия син Евгений и неговата компания и самолет, и дъщеря му Мария и нейната компания);

Евгений Пригожин (заедно с трите си компании, съпругата му Полина, дъщеря му Любов и сина му Павел),

Дмитрий Песков, прессекретар на Путин;

Алишер Усманов (Неговата суперяхта, една от най-големите в света и току-що иззета от Германия, и неговият частен самолет, един от най-големите частни самолети в Русия).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай