Страх в Америка. Обсъждат отговор на ядрени удари на Путин

Отказът на Кремъл да изключи използването на ядрено оръжие беше осъден от Пентагона

Страх в Америка. Обсъждат отговор на ядрени удари на Путин | StandartNews.com

Вашингтон следи с особено внимание темата за евентуалната употреба на ядрени оръжия от Москва.

„Още в първите дни на конфликта президентът Владимир Путин повдигна темата за потенциална употреба на ядрени оръжия. Това е нещо, за което трябва да сме загрижени и което постоянно следим. Ще обсъдим с нашите съюзници и партньори потенциалните непредвидени ситуации, както и какви са нашите потенциални отговори“, съобщи съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от агенция Франс прес.

В интервю за Си Ен Ен, излъчено вчера, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подсили загрижеността на Запада, като заяви, че Русия може да използва ядрено оръжие, ако самото й съществуване е застрашено.

Отказът на Кремъл да изключи използването на ядрено оръжие беше осъден от Пентагона. „Не би трябвало ядрена сила да постъпва така“, каза пред журналисти говорителят на американското военно министерство Джон Кърби.

Очаква се утре Съединените щати да обявят нови санкции срещу Русия. По думите на Джейк Съливан американците и европейците ще се фокусират не само върху нови наказателни мерки срещу Кремъл, но и върху общи усилия срещу избягването на вече наложени санкции.

„Съединените щати са в уникална позиция, тъй като ние сме производител на енергия. Ние можем да забраним вноса на руски газ и въглища, но трябва да признаем, че някои от нашите европейски партньори няма да могат да последват примера ни. А и ние няма да ги притискаме да го направят“, каза американският съветник по националната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай