Шок в Евросъюза! Русия може да нападне Молдова

Срещу територията на Приднестровието са извършени нови нападения

Шок в Евросъюза! Русия може да нападне Молдова | StandartNews.com

Москва може да разшири обхвата на войната, като войските й нападнат и Молдова, която граничи с Южна Украйна. Това съобщи върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел.

„Да, много сме притеснени какво може да се случи с Молдова“, каза Борел. „Изкушението Путин да разшири войната и да засегне Молдова, е възможно“, добави той.

Междувременно бе съобщено, че срещу територията на Приднестровието са извършени нови нападения, предаде ДПА.

Няколко взрива са проехтели през изминалата нощ в село Воронково, близо до границата с Украйна, съобщи Интерфакс, като се позова на вътрешното министерство на отцепилият се регион. "Най-малко два дрона са прелетели над гарнизона във Воронково, чути са четири експлозии", съобщи министерството и добави, че няма загинали и ранени. Информацията не може да бъде проверена, отбелязва ДПА.

Приднестровието граничи с южноукраинската Одеска област. Там са разположени около 1500 руски войници, наблюдаващи как се спазва примирието в региона, както и стари складове за оръжия и боеприпаси.

През последните седмици регионът на няколко пъти беше разтърсван от нападения. Взривени бяха радиопредавателни кули. Твърди се, че са били обстрелвани сградата на местната разузнавателна служба в Тираспол и обект на руските войски. Приднестровските сепаратисти и Русия обвиняват Украйна за нападенията. Киев отрича и казва, че това е опит за нагнетяване на напрежение в район, който е съвсем близо до Украйна.

Един от руските командири във войната в Украйна неотдавна каза, че една от целите на руската операция в Украйна е създаването на коридор от Източна Украйна до Приднестровието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай