Русия унищожи ПВО на Украйна. Първи жертви на бомбардировките

ПВО е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е извадена от строя

Русия унищожи ПВО на Украйна. Първи жертви на бомбардировките | StandartNews.com

Световните информационните агенции съобщиха за първи жертви на конфликта в Украйна, дадени и от двете страни. 7 души са загинали при бомбардировки на руските сили, които започнаха тази сутрин операция в Украйна, твърди украинската полиция. При атака срещу подразделението в Подилск в покрайнините на Одеса са убити шестима, ранени са 7. 19 души са в неизвестност. Един човек е убит в град Мариупол.

Въоръжените сили на Украйна са отбили атака на проруските сепаратисти към село Счасте в Луганска област и съобщават, че са ликвидирани 50 вражески бойци.

По-рано президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в страната и призова украинците да не излизат от домовете си. Военното положение бе въведено тази сутрин от Върховната рада в Киев.

„Уважаеми граждани на Украйна, днес руският президент Путин обяви специална военна операции в  Донбас. Русия  осъществи удари по наша военна инфраструктура. Въвеждаме военно положение и ви моля да останете по домовете си! Проведох разговор с американския президент Байдън и получих уверения за подкрепа. Без паника, ние сме силни и готови на всичко, ние ще победим!“, заяви Зеленски във видеообръщение.

Снощи стана ясно, че Володимир Зеленски се е опитал безуспешно да разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинската противовъздушна отбрана (ПВО) е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е извадена от строя, а украинските граничари не оказват никаква съпротива.

От военното ведомство в Москва подчертават, че не нанасят удари по украинските градове и гражданското население не е заплашено от нищо. Министерството опроверга и съобщения в чуждестранни медии за свален руски самолет.

От министерството уточниха по-рано, че с високоточни средства за поразяване се извеждат от строя военната инфраструктура, противовъздушната отбрана, военните летища и авиацията на украинските въоръжени сили. И увериха, че няма никаква опасност за цивилното население.

По информация на украинските въоръжени сили в Луганска област са свалени 5 руски летателни апарата и един хеликоптер. Руските военни отричат твърденията.

В столицата Киев и в град Лвов на запад бяха активирани сирените за противовъздушна отбрана в 7 часа сутринта. Масово хората напускат градовете, а кметовете ги призовават да останат по домовете си. Днес няма да работят училища, детски градини, университет.

Взривове са разтърсили и Харков, вторият по големина град в Североизточна Украйна. Двама души в Краматорск, където се намира източната щабквартира на украинската армия съобщават за поне две мощни експлозии.

Експлозии имаше и в Днипро в централната част на Украйна, в Мариупол на брега на Азовско  море, в Одеса на брега на Черно море са избухнали серия от експлозии в интервал от 20 минути. В Запорожие в югоизточната част на страната също се съобщава за взрив.

В столицата на Киев една от експлозиите е прогърмяла в близост до международното летище. Европейският регулатор за авиобезопасност предупреждава за висок риск за цивилните полети в украинското въздушно пространство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай