Притесни ли се Путин? Нов призив към руския премиер

Президентът сформира Координационен съвет, оглавен от Михаил Мишустин

Притесни ли се Путин? Нов призив към руския премиер | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин днес призова за по-оптимизирано вземане на решения за руската военна кампания в Украйна. Този призив той отправи към участниците в нов Координационен съвет, предназначен да мобилизира подкрепата за руската инвазия, която навлезе вече в деветия си месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин сформира съвета миналата седмица, когато въведе военно положение в четирите частично окупирани украински области, които обяви за част от Русия, но където руските сили понесоха редица неуспехи на бойното поле срещу укрепналата украинска армия.

Координационният съвет беше оглавен от руския премиер Михаил Мишустин, а негови заместници станаха вицепремиерът и ръководител на правителствената канцелария Дмитрий Григоренко и друг вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. В съвета влязоха и други вицепремиери, министри и ръководители на ведомства.

Изказванията на руския президент и тези на някои от членовете на съвета по същество са мълчаливо признание, че Русия не е била напълно подготвена за съпротивата, която е срещнала от страна на Украйна, чиято столица Киев устоя на руските опити да бъде превзета в началото на руската инвазия, отбелязва Ройтерс.

Путин каза, че засилената координация между държавните институции и регионите е необходима, за да се направлява работата на правителството за производството на повече екипировка за руските сили и за осигуряването им с по-добра медицинска и логистична подкрепа, макар и да не уточни в детайли как ще стане това.

"Много пъти, с много от вас, които сега участват в това съвещание, обсъждахме въпроси, свързани с необходимостта от обновяване на цялата ни работа за подобряване на административните процедури, и много пъти сме разглеждали тези проблеми от различни страни", каза Путин пред съвета, чието съвещание бе предавано по телевизията.

"Сблъскахме се с определени трудности и с необходимостта да модернизираме нашата работа, да ѝ дадем нов импулс и нов характер още в периода на пандемията от коронавируса. Тогава успяхме да направим много неща от гледна точка на обновяване на нормативната база, избавяне от архаичните процедури, които ни пречат да вървим напред с такива темпове, каквито са необходими на страната", допълни руският президент.

По думите на Путин вече много пъти във връзка с различни поводи и в сферата на икономиката, и в сферата на провеждането на специалната военна операция се е говорило за обновяване на процедурите, на нормативната база за вземане на решения по различни въпроси. "Това се отнася и до икономиката като цяло, отделните отрасли на стопанството, въоръжените сили, осигуряването на специалната военна операция с всичко необходимо", каза руският лидер.

"Административната реформа е невъзможна без по-широка координация между всички институции: икономическия сектор, сектора на сигурността, регионите", допълни руският президент.

"Координационният съвет ще започне да работи на редовна база и ще ви докладваме за взетите решения, както е предвидено в указа - на седмична база", каза на Путин премиерът Мишустин.

Дори преди Путин да започне частичната мобилизация на стотици хиляди руски мъже миналия месец за войната в Украйна, руските войниците се оплакваха в социалните медии, че са лошо екипирани. Например на много от тях се наложило да си купят бронежилетки със собствени средства.

Председателят на Координационния съвет, премиерът Мишустин каза на Путин :"Трябва да ускорим работата за увеличаване на производството на лични защитни средства. Необходимо е да мобилизираме целия капацитет на леката промишленост, включително малките предприятия, за производство на военна екипировка. Трябва да направим така, че нашите защитници да не изпитват липса на екипировка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай