Президентът Радев: Руската атака срещу Украйна е недопустима!

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България

Президентът Радев: Руската атака срещу Украйна е недопустима! | StandartNews.com

Абсолютно недопустимо е в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Това заяви президентът Румен Радев във връзка с руската атака срещу Украйна.

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България по данни на всичките ни служби. Но има редица рискове - като цяло ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена, допълни Радев.

В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства. С нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В XXI век, в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Оценихме по данните на всички служби към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Република България. Но има редица рискове. Като цяло ситуацията за сигурността и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени, каза Румен Радев.

Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на енергийните доставки, на газ, особено важно на петрол, доставките на храни, доставките на всички стоки от първа необходимост, които жизнено ни касаят. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно – България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в рамките на НАТО, съобщи държавният глава.

Българските институции работят рамо до рамо, всичките, координирано! Изготвяме ясни планове по очертаните приоритети! Приоритет номер едно, разбира се, е извеждането на българите от Украйна. С Министерство на транспорта организираме сухопътен транспорт, както и за приемане на хора от Украйна в тези размери - тези 4000 човека. Ще организираме с Министерството на туризма бази, които да използваме - българските хотели, така че да можем да приемаме този голям брой от хора. Едновременно с това работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данни на тези хора, така че да можем да ги приемам.

Откъм приоритетите за енергийна сигурност от седмица и половина, откакто обявихме, се готвим с най-различни планове така, че да имаме възможност да митигираме всичките рискове, които може да нанесе съществуващата ситуация, обясни президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай