Макрон обърна палачинката към Путин

Държавният глава твърди, че вярва, че Париж ще играе посредническа роля за прекратяването на конфликта.

Макрон обърна палачинката към Путин | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон каза, че е жизненоважно Русия да не бъде унижавана, за да може, когато сраженията в Украйна спрат, да бъде намерено дипломатическо решение, предава Ройтерс.

Държавният глава твърди, че вярва, че Париж ще играе посредническа роля за прекратяването на конфликта.

Макрон се стреми да поддържа диалог с руския президент Владимир Путин след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари. Позицията му многократно беше критикувана от някои източни и балтийски партньори в Европа, тъй като те я смятат за подкопаваща усилията за натиск, така че Путин да седне на масата за преговори.

„Не трябва да унижаваме Русия, за да можем в деня, когато сраженията спрат, да изградим път за излизане от ситуацията чрез дипломатически средства“, коментира Макрон в интервю за регионални вестници. „Убеден съм, че ролята на Франция е да бъде посредническа сила“.

Френският държавен глава редовно разговаря с Путин откакто инвазията започна, а целта му е прекратяване на огъня и започване на надеждни преговори между Киев и Москва.

„Смятам и аз му казах, че той прави историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята“, коментира Макрон.

Франция подкрепи Украйна с военна и финансова помощ, но досега Макрон не е бил в Киев, за да предложи символична политическа подкрепа, както сториха другите лидери от ЕС – нещо, което Украйна искаше той да стори. Президентът каза, че не изключва възможността да отиде.

Париж изпраща нападателни оръжия на Украйна. Макрон каза, че е помолил производителите на оръжия да ускорят производството, пише investor.bg. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай