Лавров се кълне, че Русия не иска ядрена война

Ето защо Москва поискала газът да се плаща в рубли

Лавров се кълне, че Русия не иска ядрена война | StandartNews.com

Москва няма да позволи на Запада да "краде" парите ѝ, получени за петрол и газ. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианския телевизионен канал TgCom24. 

Той заяви, че чрез санкциите от страната му са били "откраднати" над 300 милиарда долара, получени за доставки на газ и петрол, съобщава БТА.

Това е станало възможно, защото "Газпром" е бил принуден да пази парите си в западни банки, съгласно приетите на Запад правила. "Решиха да "накажат" Русия - откраднаха ги", заяви външният министър. "Сега ни предлагат да продължим да търгуваме, както досега, а парите ще продължат да се намират при тях. Когато поискат, отново ще си ги приберат в джоба", отбеляза Лавров.

Сега Русия предлага доставките да се смятат за платени, след като бъдат конвертирани в рубли, "които вече не могат да бъдат откраднати", добави той, като подчерта, че за купувачите нищо не се променя. "Те продължават да плащат сумите, предвидени в договора, в евро или долари, а конвертирането се осъществява след това", коментира външният министър на Русия. 

Той твърди, че страната му никога не е прекратявала усилията си за избягване на ядрена война.

"Западни медии представят погрешно" думите ми, заяви Лавров. "Русия никога не е прекратявала усилията си за постигане на споразумения, гарантиращи, че никога няма да се стигне до ядрена война", подчерта външният министър.

В интервюто си за италианската телевизия "Медиасет" Лавров отбеляза, че именно по инициатива на Москва президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън са приели през юни миналата година в Женева съвместна декларация, че ядрената война е недопустима, предаде ТАСС. Подобна декларация направиха през януари и петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В призива си да не се увеличават съществуващите рискове "имах предвид изявлението на  президента Володимир Зеленски, че Украйна е направила грешка, отказвайки се от ядреното оръжие и отново трябва да се сдобива с него", подчерта Лавров. Той напомни, че полските лидери също са направили изявление, че са готови да приемат на своя територия американско ядрено оръжие.

Предстоящото честване на годишнината от победата във Втората световна война на 9 май няма да окаже влияние над провежданата от Русия военна операция в Украйна, увери в интервюто руския външен министър, цитиран от Ройтерс. "Ще отбележим победата си тържествено, но темпото и скоростта на това, което се случва в Украйна, ще зависят от необходимостта да се намалят до минимум рисковете за мирните граждани и руските войници", добави той.

НАТО и ЕС са се примирили с доминиращата роля на Вашингтон, заяви още Лавров в интервюто, цитирано от ДПА. Всички страни смятат, че си струва да слушат само САЩ, подчерта руският външен министър. "А във Вашингтон решиха, че светът трябва да бъде еднополюсен, те говорят за това през цялото време", добави той.

Освен това Лавров обвини САЩ и Канада, че са обучили "неонацистки подразделения", които са се включили в редиците на украинската армия, визирайки доброволческия батальон "Азов". Бойци от батальона все още се намират в завода "Азовстал" в Мариупол.

Има публикации, "които потвърждават, че американци и особено канадци са играли водеща роля в подготовката на ултрарадикалните, открито неонацистки подразделения за Украйна", добави руският външен министър. Той не уточни за кои публикации става дума, отбелязва ДПА.

Лавров заяви, че властите в Киев и Западът се опитват да постигнат евакуация на останалите в "Азовстал" украински сили, защото "там има много лица, които ще потвърдят и наличието на наемници, а може би и на действащи офицери от западни армии на страната на украинските радикали". Той обаче не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си, отбелязва Ройтерс.

Освен това руският външен министър заяви, че украинският президент Володимир Зеленски сменял непрекъснато позицията си и преговорите са били саботирани от страна на Киев.

Лавров обвини украинските сили за сигурност, че са нанесли удари по Донбас, целящи очевидно "да сплашват мирните граждани".

Междувременно УНiАН коментира интервюто на Лавров пред TgCom24, като изтъкна, че Москва уж не изисквала от Володимир Зеленски да се предаде, но той трябвало да нареди на военните да спрат съпротивата. От украинската информационна агенция изтъкват, че това била поредната му глупост. 

"Зеленски може да донесе мир, ако спре да издава престъпни заповеди на своите нацистки батальони и ги принуди да спрат да се бият. Ние не искаме той да се предаде, а да даде заповед за спиране на битките. Целта не е смяна на режима в Украйна. Ние искаме само да гарантираме безопасността на хората в Източна Украйна, така че да не бъдат застрашени от нацизма“, каза Лавров.

Външният министър на страната-агресор също обвини Украйна, че саботира преговорите с Руската федерация, пише УНiАН.

/Флагман/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай