Кой ще спечели войната? Борел каза кога ще стане ясно

Предстои среща на върха Китай - ЕС на 1 април

Кой ще спечели войната? Борел каза кога ще стане ясно | StandartNews.com

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще присъства на заседанието на европейските лидери в Брюксел. Те ще обсъдят развитието на руската инвазия в Украйна, въздействието на санкциите върху режима на Путин, както и мерки срещу високите цени на енергията. 

"От военна гледна точка ставащото е голям неуспех за Русия и тъй като не могат да завладеят градовете, ги бомбардират, избиват жени и деца и унищожават всичко", каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Той допълни, че резултатът от войната може да е голямо поражение за Русия. 

"Да се надяваме, че това няма да се случи", отговори той на въпрос за евентуална химическа атака срещу Украйна.  Запитан дали Грузия и Молдова също са цел на Русия той отговори, че обяснимо хората там са доста разтревожени. "Засега трябва да продължим да подкрепяме Украйна, в т.ч. и с военно оборудване", каза той и допълни, че следващите две седмици ще са решаващи за това кой ще спечели войната. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще направи обръщение към лидерите чрез видеоконферентна връзка, предаде БНР. 

"Това, което вероятно ще поиска отново, е да закрием небето", каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте, но подчерта: 

"Макар че трябва да направим всичко, за да подкрепим Володимир Зеленски и неговия храбър екип и войници, в същото време трябва да защитим света от ескалация, която може да вземе такава форма, каквато никой от нас не иска".

Предстои среща на върха Китай - ЕС на 1 април. Премиерът на Швеция Магдалена Андерсон каза, че днес лидерите ще обсъдят поведението си спрямо Китай в рамките на отношенията на страната с Русия. 

"Китай има избор и той е прост", каза премиерът на Латвия Кришянис Каринш и поясни, че единият е да върви с Русия, която разгръща война с Украйна и бомбардира жени, деца и болници или да намери начин да работи със Съединените щати и европейските демокрации. Каринш каза, че въпросът за общоевропейско ембарго върху вноса на горива от Русия е сложен поради факта, че различните страни имат различна зависимост от руския газ. Той обаче бе категоричен, че временно ембарго върху вноса на нефт и въглища е логичен вариант и допълни, че ще призове за сериозни санкции в областта на енергетиката, тъй като парите за горива отиват във военната машина на Путин. 

"Ще го кажа просто - ние трябва да спрем Русия, трябва да спрем Путин. Защото ако не го спрем, той няма да спре", подчерта той и допълни, че на риск е изложена цяла демократична Европа.

"Необходимо е на Украйна да се даде силен сигнал, че ще се присъедини към ЕС", каза още премиерът на Латвия. В този дух бе и изказването на премиера на Естония Кая Калас, която заяви, че трябва да се помисли и за създаване на фонд за възстановяване на Украйна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай