Неделя,

Индия подкрепи Русия

От: Агенция Стандарт -
1321
Индия подкрепи Русия
A
A
A

През декември 2021 г. Владимир Путин посети Индия и подписа с премиера Нарендра Моди ново споразумение за сътрудничество в отбраната за идните 10 години. Визитата в Делхи - едва второто пътуване в чужбина на руския лидер по време на пандемията, показва колко внимание отделя Москва на отношенията с Индия, "приятел, проверен от времето".

Два месеца след нея руско-индийското приятелство бе изправено пред трудно изпитание - изострянето на конфликта около Украйна и специалната армейска операция на Русия в Донбас. Въпреки хилядите километри, които делят Индия от Украйна, тя нямаше как да подмине събитията, без да има обърне внимание. Защото там се намират над 15 хиляди индийски граждани, главно студенти, следващи в украински вузове, пише Андрей Шарков от БТА.

Операцията на руските войски с цел демилитаризация и денацификация на Украйна трае вече шести ден и през цялото време Делхи подкрепя своя съюзник, пише "Файненшъл таймс". Подкрепата на Индия е твърде важна за Москва, защото тази страна в момента е временен член на Съвета за сигурност на ООН. Достатъчно е да посочим, че миналата седмица тя, наред с КНР и ОАЕ, се въздържа при гласуването на резолюция, осъждаща Русия за действията й в Украйна.

Делхи смята, че няма защо да се кара с Русия, с която индийците не само активно търгуват - Москва доставя на Индия енергоносители, торове и много други неща, изтъква "Файненшъл таймс". Тази позиция е сериозно повлияна и от все така актуалната стратегическа заплаха от страна на Китай, с който Индия е в стабилно трудни отношения. За Делхи е много важна подкрепата на Москва в отношенията с източния му съсед. Достатъчно е да припомним крайно важната посредническа роля на Русия при последното изостряне на напрежението по индийско-китайската граница в Хималаите през 2020 г.

Въпреки че още през първия ден на спецоперацията в Украйна, премиерът Моди призова президента Путин "незабавно да спре насилието", нито един индийски представител не осъди руския лидер. Делхи поддържаше постоянна връзка с Москва и Киев, за да бъдат евакуирани индийските граждани от Украйна.

Приятелството и сътрудничеството между Русия и Индия имат дълга история. Те започват още в първите дни на независима Индия през 1947 г., когато премиерът Джавахарлал Неру се възползва от опита на социалистическата икономика в Съветския съюз за създаването на индийска икономика. Въпреки своя статут на необвързана страна, през Студената война Индия подкрепя Съветския съюз в противопоставянето му със САЩ. Включително защото друг неин "свръх противник" - Пакистан, подкрепя американците.

СССР предоставя на Индия неоценима помощ във войната й с Пакистан през 1947 г. След края на Студената война, отношенията на Индия с Европа и САЩ укрепват. Стига да споменем, че Делхи е член на QUAD - споразумение за сигурност, сключено със САЩ, Япония и Австралия.

Западът отделя много внимание на отношенията си с Индия, тъй като вижда в нея противовес на Китай. Сътрудничеството със Запада обаче не разваля отношенията между Москва и Делхи, заплашвани от запад и от изток от ядрени сили - Пакистан и Китай.

Индия следи много внимателно връзките между Москва и Пекин. Делхи естествено чудесно вижда, че те се задълбочават и укрепват всяка година, и в стремежа си да не тласка още по-силно Москва в прегръдките на Пекин, днес не иска да се кара с Русия.

В Индия добре разбират нежеланието на Нарендра Моди да критикува Владимир Путин.

"Всяко друго индийско правителство навярно би постъпило по същия начин", цитира "Файненшъл таймс" коментар на Танви Мадан, старши аналитик в института "Брукингс". Критики към Москва не отправя, впрочем, и индийската опозиция, начело с Раджив Ганди.

Специално място в отношенията между Индия и Русия заема отбраната. Вече от десетилетия Москва е главният доставчик на оръжия в Индия. Две трети (65 на сто) от всички въоръжения, получени там от чужбина през периода 1950-2020 г., са дошли от Съветския съюз и Русия. За 70 години Делхи е похарчил за оръжия 126,6 милиарда долара. Според Стокхолмския международен институт за изследвания на мира (СИПРИ) 83,4 милиарда от тях са изразходвани за оръжия от СССР и Руската федерация.

Както личи, за да отслаби натиска на Запада, Москва безспорно има нужда от съюзници като Индия и Китай. Наистина руско-индийският стокообмен за разлика от руско-китайския в момента е малък - едва около 8 милиарда долара срещу 140 милиарда долара съответно през 2021 г.

Индия търгува с Русия в долари, но се говори за преминаване към националните валути - рублата и рупията, напомня Бисважит Дхар, професор от университета "Джавахарлал Неру", експерт по международна търговия. Според него Делхи разглежда търговските връзки с Русия като приоритет.

В банковата система укрепването на контактите с руски банки е поверено на две индийски финансови компании - "Комършъл Индоу банк", 60 на сто от акциите на която държи "Стейт банк ъв Индия", и презастрахователната компания "Джи Ай Си Перестрахование Ел Ел Си", всички дялове в която са собственост на държавната "Дженерал иншурънс корпорейшън".

Правителството на Индия засега не е обяснило на индийските кредитори как да работят с руските банки, санкционирани от Запада, но се знае, че в миналото индийският бизнес често пъти просто е пренебрегвал подобни санкции, например в случая с Иран.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com