Генерал от НАТО със зловещи данни за жертвите на войната

Каза накъде върви войната

Генерал от НАТО със зловещи данни за жертвите на войната | StandartNews.com

Зловещи данни за жертвите на войната в Украйна изнесе генерал от НАТО.

За близо година сражения в Украйна са загинали или са били ранени близо 180 000 войници от руската армия и 100 000 от украинската страна, без да се броят 30 000 убити цивилни, сочат изчисленията на началника на норвежката армия в неделя, предаде БЛИЦ.

"Руските загуби започват да наближават 180 000 убити или ранени войници", заяви началникът на норвежкия генерален щаб Ейрик Кристоферсен в интервю за TV2, без да уточнява произхода на тези данни. Норвегия, която граничи с Русия, е член на НАТО от основаването му през 1949 г.

"Украинските загуби вероятно са над 100 000 убити или ранени. Освен това в Украйна има около 30 000 цивилни, които са загинали в тази ужасна война", добави норвежкият генерал. От месеци Русия и Украйна не дават надеждни данни за броя на жертвите.

През ноември началникът на американската армия Марк Мили заяви, че руската армия е претърпяла загуби от над 100 000 убити или ранени, а украинската страна "вероятно" е претърпяла подобни загуби. Тези данни не могат да бъдат проверени по независим начин.

Въпреки тежките си загуби "Русия е в състояние да продължи още известно време", заяви в неделя и норвежкият началник на щаба, като се позова на мобилизационните и оръжейните възможности на Москва.

"Това, което най-много ме тревожи, е дали Украйна ще успее да задържи руските военновъздушни сили извън войната", след като досега те до голяма степен са били държани настрана благодарение на украинската противовъздушна отбрана.

През последните месеци повечето руски удари бяха нанесени с ракети с далечен обсег. Норвежкият генерал също така призова за бърза доставка на бойни танкове за Украйна - въпрос, който досега се поддържаше главно от Германия.

"Ако искат да преминат в настъпление през зимата, те се нуждаят от тях бързо", казва Ейрик Кристоферсен пред TV2. Въпреки спешните призиви на Украйна и няколко европейски държави, в петък Берлин отказа да достави танковете си "Леопард" на Киев.

Тежките танкове се намират в състава на няколко други европейски държави, включително Норвегия, но доставката им за Украйна теоретично подлежи на одобрение от страна на Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай