Борел сензационно, кой ще загуби войната

Той защити наложените на Москва европейски санкции и военната помощ за Киев

Борел сензационно, кой ще загуби войната | StandartNews.com

Обявеното от Москва анексиране на четири окупирани украински територии прави почти невъзможен края на войната в Украйна, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Анексията на Донбас, Запорожка и Херсонска област, обявена вчера от руския президент Владимир Путин, прави "много по-труден, почти невъзможен, краят на войната", каза Борел пред испанска телевизия, предаде БТА.

"Русия е на път да загуби войната", добави той. "Тя вече я е загубила в морален и политически план", подчерта ръководителят на европейската дипломация.

"Но Украйна все още не е спечелила", отбеляза той на форум в Тоха, Североизточна Испания, на който той защити наложените на Москва европейски санкции и военната помощ за Киев и призова за продължаване на усилията в тази насока.

"Трябва да се справим по-добре", както и "да накараме светът да осъзнае причините и последствията на тази война", призова Борел, като напомни, че Бразилия и Индия се въздържаха от осъждане на руската анексия пред Съвета за сигурност на ООН.

Европейците са създали "градина", която е "заобиколена от джунгла", добави първият дипломат. "Ако не искаме джунглата да превземе градината, ще трябва да се намесим", предупреди той, като призова за увеличаването на европейския военен арсенал.

"Това не е каприз, това е нещо необходимо, наложително за оцеляването", подчерта Борел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай