Борел: България участва във финансирането на оръжията за Украйна

Той обвини руските войски, че съзнателно предизвикват глад в световен мащаб

Борел: България участва във финансирането на оръжията за Украйна | StandartNews.com

България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна, иначе нямаше как те да ѝ бъдат доставени - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет "Външни работи" в Люксембург.

Двете държави участват в общото финансиране на оръжия в размер на 1,5 млрд. евро, макар Унгария да не допуска преминаването им през нейна територия, заяви Борел в отговор на въпрос дали е видял промяна в тяхната позиция:

"Тези страни участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна чрез своите страни-членки. Ако не участваха, това нямаше да е възможно, тъй като решенията се вземат с единодушие. Така че всички 27 държави членки бяха единодушни и всяка от тях финансира своята част". 

Борел определи с две думи руската агресия срещу Украйна като "провал и ужас". "Те се опитаха да превземат Киев и бяха отблъснати. И оставят след себе си избити цивилни, разрушени градове след безразборен обстрел като на гарата в Краматорск", подчерта той. 

Борел обвини руските войски, че съзнателно предизвикват глад в световен мащаб:

"Те бомбардират и унищожават запасите от зърно и пречат на неговия износ. Голям брой кораби не могат да напуснат украинските пристанища. На практика те предизвикват глад по света като блокират корабите и унищожават складовете в Украйна".

Министрите са обсъдили с главния прокурор на международния наказателен съд Карим Хан как да бъде потърсена отговорност на Русия за сериозното нарушение на международното право чрез документиране на военните престъпления. Чрез видеовръзка е участвала и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, съобщи БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай