Бивш руски полковник с признание за войната. Ще ядоса ли Путин?

По думите на Михаил Ходарьонок сведенията за моралния и психически срив на украинската армия са неверни

Бивш руски полковник с признание за войната. Ще ядоса ли Путин? | StandartNews.com

В Русия изразяването на собствено мнение по отношение на войната в Украйна определено е рисковано. Но бившият полковник Михаил Ходарьонок направи точно това. Пред държавната телевизия той не се поколеба да посочи колко зле са нещата с руската армия в действителност.

По думите на Ходарьонок сведенията за моралния и психически срив на украинската армия са меко казано неверни. Естествено, имало единични случаи, но като цяло стратегическата ситуация е такава, че украинската армия е в състояние да въоръжи 1 милион души. И за Русия не би било проблем да мобилизира един милион, но въпросът е доколко тази армия би могла да бъде въоръжена с модерни оръжия и хардуер, пише DW.

Украйна не би била в състояние да се справи сама. Но трябва да се има предвид, че американската програма ленд-лийз, предвиждаща значителна военна помощ за Украйна, ще бъде одобрена всеки момент, посочи експертът.

Той очаква и европейските военни помощи скоро да дадат ефект, респективно един милион въоръжени украински войници трябва да бъдат разглеждани като реалност. Поради това е необходимо при оперативните и стратегическите разчети да се има предвид, че "за нас ситуацията се влошава все повече", смята Ходарьонок.

Както изтъкна бившият полковник, в Русия в главите на хората е дълбоко вкоренена догмата, че наемният войник е професионалист. Но решаващото е желанието да защитиш страната си и да се бориш до последния човек, какъвто е случаят в Украйна. В крайна сметка победата на бойното поле зависи от морала на войските, които трябва да проливат кръв заради идеята.

Бившият полковник отбеляза, че основният военно-политически проблем на Русия е определената геополитическа изолация: "И макар да го признаваме неохотно, практически целият свят е срещу нас. Това е ситуация, от която трябва да излезем".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай