Уникален Археологически парк отваря врати за посетители

Уникален Археологически парк отваря врати за посетители | StandartNews.com

В продължение на три дни – от петък до неделя, обновеният Археологически парк в Сандански ще бъде достъпен за посетители. Все още уникалната придобивка на курортния град не е официално открита. Но общината обяви 16,17 и 18 октомври за Дни на отворените врати, за да видят санданчани и техните гости развития като туристическа атракция обект, базиран на богатите културно – исторически дадености.

Ремонтът се осъществи по проект „Сандански – зората на ранното християнство". През тези три дни всеки желаещ може да вдъхне от невероятната атмосфера и история на Раннохристиянския комплекс, при това напълно безплатно. Ще бъде осигурен гид за местните хора и туристите, който ще ги запознае с целия пъстроцветен и богат ансамбъл от раннохристиянски базилики - Епископска базилика, Раннохристиянски комплекс и Базилика на епископ Йоан, които са едни от най-големите и най-интересни археологически обекти с национално значение. Посетителите ще могат да разгледат и забележителната музейна колекция от архитектурни детайли, монети, мозайки, мраморна пластика и керамика.

Миналата година при работата си по проекта археолози откриха и изключително рядка и ценна находка – раннохристиянски кръст от 5-6 век., с който са се водили литийни шествия начело с епископа. Епископският комплекс с базилика, баптистерий и мартирион по своя план, архитектура, стенописи и мозайки е единствена на територията на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай