Наплив на чужденци за винен туризъм в Сандански и Мелник

Наплив на чужденци за винен туризъм в Сандански и Мелник | StandartNews.com

Виненият туризъм се развива все по-успешно в община Сандански. Туристическият бранш отчита наплив на чужденци, които идват тук, за да опитат от течния еликсир и да научат как се приготвя. Голяма част от гостите, които посещават курортния град, се възползват от атрактивните предложения на туроператорите за посещения на винарни изби и дегустация на напитката на боговете.

Една от най-новите услуги за приятно изкарване в курорта и региона дава възможност на всеки любител на виното да се наслади на този еликсир, произвеждан по тези места от хилядолетия. На вниманието на туристите са няколко изби в Сандански, Мелник и Рожен. „Идеята за развитието на винен туризъм възникна преди две години при визитата тук на експерти от френския град Бордо. Те успешно разнасят славата на българските вина и на Сандански като винена дестинация. Градът бе първият, който рекламира своите вина зад пределите на страната", твърдят от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите. Почти във всяко селище в общината се предлага безплатна дегустация на течния еликсир. Чужденците се редят на опашка не само да опитат, но и да си купят истинско питие, което е направено само от грозде и по древната рецепта на предците ни. Увеличават се непрекъснато туристическите групи, които предварително правят заявки за посещение на винарска изба. „Някои руснаци и французи всеки ден са на дегустация на различни места в общината. Те са почитатели на нашето вино. Водим ги само там, където качеството на течния еликсир е гарантирано", твърдят хотелиери.

Те в последните месеци задължително предлагат в пакета услуги посещение на винарска изба в курорта или в някое от съседните селища. Там туристите от страната и чужбина имат възможност да дегустират прочутото мелнишко вино. Между 12 и 18 лева плащат гостите за тази услуга, ако опитат от 3 вида вина, подплатени с вкусни мезета. Все повече са любителите на този винен туризъм, които искат да пият от течния еликсир, който се майстори в Мелнишкия край. Някои плащат повече, за да вкусят 6 вида от течния еликсир на местните винари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай