Лансароте - Луната на Земята

Лансароте - Луната на Земята | StandartNews.com

Наши фотографи направиха експедиция до най-стария от Канарските острови

"Лансароте е Луната на Земята. Романтика в пустош и цветове!" - така смятат група наши фотографи, които от 11 до 16 февруари снимаха неповторимата природа на един от седемте Канарски острови. Организатор на експедицията бе Петър Чолаков. Снимките на Петър, на Дамян Хаджииванов, Димитър Вучев, Антоанета Войводова, Татяна Стоилова, Боряна Иринкова направо спират дъха.

"Лансароте е най-старият от Канарите. В миналото е бил зелен като останалите острови, но през XVIII в. вулканите избухват и горещата лава го залива. Населението е евакуирано в Куба и из Латинска Америка. След като вулканите утихват, островът е заселен отново. Но вече не е същият. Пейзажът е лунен. Неслучайно астронавтите от Аполо 17 са правили тренировките си точно в Лансароте", разказва Чолаков.

Според него и колегите му там небето изглежда толкова близо до теб, облаците се носят толкова ниско, че нощем отразят светлините на градовете и се оцветяват в прекрасни жълто-червени нюанси.

"Вулканичната система Тиманфая е обявена за национален парк. Там можеш да отидеш само с организиран транспорт, от който не е много удобно да се снима. Автобусът се качва високо на вулкана, откъдето се откриват прекрасни панорамни гледки към всичките вулкани от системата. Интересното е, че Лансароте е известен като Острова на 100-те вулкана. В действително те са над 300. За съжаление не се допускат самостоятелни експедиции. От една страна, заради сигурността, тъй като там човек много лесно може да се изгуби, а от друга - територията е защитена. Вулканите са червени, оранжеви, зелени, сиви, сини, черни - уникална смесица от цветове. На този остров по неповторим начин се слива зеленината с абсолютната пустош и в това има нещо толкова красиво и романтично. Площта на острова е около 846 кв. км, което означава, че за около 4 дни може да се обиколи целият по няколко пъти. Всяко кътче е леснодостъпно, защото има изградена идеална пътна мрежа. С кола под наем разглеждаш всичко и снимаш от всяка една гледна точка. Камилите са "транспортно средство" за туристите - също като в Марко, чиито брегове са на 100 километра. Тиманфая е най-живописната част от Лансароте - най-цветната. Неповторими контрасти. Но тук има и Зелено езеро, "извънземни" лозя, палми, кактуси и чудна местна архитектура", не спира да се възхищава Петър.
Снимките от това невероятно пътешествие ще бъдат показани през май в галерията на арт център "ФотоСинтезис" в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай