Коледа във Витлеем

Коледа във Витлеем | StandartNews.com

Шопингваканции във Виена преди празниците

Въпреки кризата мнозина българи ще посрещнат Рождество Христово не в семейна обстановка, а в далечен Израел. Там те ще посетят Витлеем и запалят свещичка на мястото, където е започнал живота си Спасителят. Цената на подобно пътешествие по стъпките на Исус Христос със самолет и 3 или 4 нощувки излиза около 1300 лв., обясниха за "Стандарт" туроператори.

Друг хит сред по-заможните нашенци са шопингваканциите преди празниците. Така те съчетават краткото приключение с възможността да изберат оригинални подаръци за най-близките си хора, обясниха собственици на агенции. "Най-търсени са екскурзиите до Виена, Прага, Дрезден и Будапеща. Подобно 3 или 4-дневно пътуване с автобус излиза около 300 - 400 лева", обясниха туроператорите.

Традиционно българите предпочитат да празнуват коледните празници вкъщи със семейството и близки приятели. Затова и малцина избират да пътуват зад граница, макар че през последните години се забелязва и тенденцията да избираме за Бъдни вечер и празника и родни хотели. Това обясниха туроператори. Вместо коледни пътувания българите избират кратки ваканции за шопинг преди празниците. Така съчетават възможността за кратко приключение с тази да изберат оригинални подаръци за най-близките си хора, обясниха собственици на агенции. Най-често организирано пътуваме, за да купим сувенири за близките си от Виена, Прага, Дрезден, Будапеща, Нюрнберг и Мюнхен. Подобно 3 или 4-дневно пътуване с автобус излиза около 300 - 400 лева, обясниха туроператори.

В същото време малкото оферти за самите коледни празници в чужбина трудно събират желаещи. Все пак хит в тази насока са Прага, Париж и Израел, където вярващите имат възможност да посетят и Витлеем, където е започнал живота си Спасителят. Цената на подобно пътешествие по стъпките на Исус Христос със самолет и 3 или 4 нощувки излиза около 1300 лв. Офертите за Прага започват от около 430 лв., като цената зависи от това дали пътувате със самолет или с автобус. Цените за Коледата у нас според това дали пакетът включва спа процедури, традиционна вечеря или друга програма, варират между тези за трипа в Прага и този в Израел.

В същото време изборът къде да прекарате Нова година у нас и в чужбина е повече от изобилен, като все още има места както в родните ски курорти, така и за част от екскурзиите зад граница. Заради голямото предлагане има и оферти за екскурзии по Нова година в близки балкански държави на по цени от 200 - 300 лв. с включени транспорт, нощувки и празнична вечеря.

Гърмим шампанско при комшиите

Прекарването на новогодишните празници ще е много по-евтино при комшиите, доверяват туроператори. Още през октомври празничните пакети за Македония и Сърбия, а даже за Турция и Гърция са се свършили. Хората предпочитат Охрид, където се предлагат две нощувки в тризвезден хотел, закуски и вечери, както и транспорт на цена 280 лева, и Крушовац, където две нощувки, закуски, обеди и вечери, както и транспортът са 309 лева. За курорти в Гърция също е имало тридневни пакети за 300-400 лева.

Хора от Кюстендил например са поискали от туроператорите и само транспорт от града до ресторанти в Македония, където да прекарат новогодишната нощ, а на следващата сутрин да се върнат обратно у дома.

Подаряваме ваучери за масаж и ваканция

Тропически масаж с кокосово масло. Звучи добре и не е скъпо. Можете да подарите на приятел тази глезотийка за празниците на тройно по-ниска цена, ако купите ваучер от сайт за колективно пазаруване. Офертата е изключително изгодна, тъй като намалението е повече от три пъти - от 55 лв. на 14,98 лв. Намаленията в повечето случаи на сайтовете за колективно пазаруване са над 60%. Бегла справка показва, че най-купувани са туристическите оферти, като преобладават продадените ваучери за почивки в България, следвани от тези в Гърция. За празниците четиризвезден варненски хотел предлага една нощувка със закуска и ползване на сауна по 32.50 лв. на човек. В хотел в Банско пък се предлагат 3, 4 и 5 нощувки със закуски, вечери и празнична трапеза на Бъдни вечер и Коледа на цени от 115 лв. на човек.
На второ място по продажби са офертите за разкрасителни процедури - предложения за маникюр, фризьорски услуги, козметика и други.

Дамите може да си направят маникюр с гел-лак само за 8 лв.

Ако пък сте решили да подарите коледно почистване на дом, тогава можете да се бръкнете с 34 лв., вместо със 120 лв. Толкова струва услугата за къща от 100 кв. м.

Купуват таралежи за децата

В дните преди Рождество родители трескаво обикалят и зоомагазините, за да изберат домашен любимец на хлапето си. Най-желани по традиция са кучетата и котетата. Напоследък популярни са и таралежите, съобщи "Дартс нюз". "Рибките вече не са така модерни, не ги купуват", каза продавачката в един от зоомагазините в София. "Обикновено точно преди Коледа имаме много работа. Сега, въпреки че има още време, пак се усеща раздвижване - идват, гледат кученцата или котенцата, разпитват, понякога ги запазват", допълни още тя. В друг зоомагазин пък разказаха, че хамстерите и морските свинчета продължават да са актуални за подарък, но основно ги купуват по-отговорни родители.

Заралии ще паркират на аванта по празниците

По време на предстоящите коледни и новогодишни празници старозагорци и гостите на града ще могат да паркират автомобилите си безплатно в центъра. Заповедта на старозагорския градоначалник Живко Тодоров за безплатното паркиране в "зелената зона" ще важи за официалните почивни дни до края на тази година - 24, 25, 26, 31 декември, както и за 1 и 2 януари 2015 г. Паркирането в зоната и извън нея за кратковременно платено паркиране трябва да се извършва при спазване на Закона за движението по пътищата, посочва още в заповедта си кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай