Блокират магистрала заради Св. Анастасия

Блокират магистрала заради Св. Анастасия | StandartNews.com

Кметове без покана за публичния дебат по 8-те нови маршрута на туристическото ведомство

Голям гаф е пропускането на острова - атракция в туровете, възмути се Димитър Николов

Две големи обществени дискусии, свързани с културно-историческото наследство на България се преплетоха в последните дни. В края на миналата седмица истински се разгоря тлеещият от години спор между историци, археолози, общественици, интелектуалци докъде трябва да се реставрират крепостите, храмовете и въобще културно-историческите паметници: изцяло - "до зъбер", или дотам, докъдето са запазени останките им днес. Форум "Културно наследство" разпространи апел, с който призова държавата да не взима прибързани решения за реставрацията на знакови археологически паметници и да върне проекта за Голямата базилика в Плиска за повторно разглеждане в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като е правно, научно и морално остарял. В отговор проф. Божидар Димитров пусна писмо до медиите, в което нарече НИНКН "митницата" и хвърли бомбата, че хора от института са вземали "200 000 евро подкуп за ремонт на яхт пристанище в старинен морски град".

"Неговата политика е опасна за българското културно наследство", заяви вчера в статията си "Безочието на Божидар Димитров" (в. "Стандарт") Недялко Йорданов - един от над 50-те видни интелектуалци, подписали Апела за защита на автентичността на българското културно наследство.

В същото време някои от обектите, по чиято реставрация се чуха възражения - като крепостта Цари Мали град край Белчин, се оказаха в новите 8 маршрута на туристическото министерство. Други - като Свещарската гробница и наследството на Севт III, смятани от години за истинска атракция, пък изобщо не попаднаха.

Затова "Стандарт" продължава широката обществена дискусия, публикувайки всички гледни точки по спорните въпроси.

"Ще настояваме остров Света Анастасия да бъде вкюлчен в новите 8 маршрута за културно-исторически ваканции, изготвени от министерството на туризма. В противен случай ще затворим магистралата". Това заяви пред "Стандарт" вчера кметът на Бургас Димитър Николов. И възмутено отсече: "Голям гаф на министерството на туризма".

Най-новата туристическа атракция в Бургас, която бе изградена с европейски средства, се оказа един от емблематичните обекти, изпаднали от новите 8 маршрута. В тях не са включени Севт III и Долината на тракийските царе, които втори месец триумфират на българската изложба в Лувъра. Могилите "Голямата Косматка", "Оструша" и "Шушманец" - реставрирани и социализирани, които събират хиляди посетители, са пропуснати в туровете. За сметка на това в тях е гробницата в Старосел, която от декември 2014 г. е затворена за посетители и се ремонтира, след като пострада от свлачище.

Десетки други забележителности също по незнайни причини са изтрити от 8-те маршрута на туристическото ведомство. Сред пропуснатите чудеса са безспорни туристически атракции като признатата от ЮНЕСКО гробница в Свещари, вила "Армира", възрожденският Златоград, базиликата "Света София" в столицата, крепостта "Перистера" над Пещера.

"България не е толкова богата на острови. Св. Анастасия, един от малкото обитаеми острови, гордост за страната ни, е извън тези маршрути!", каза още Димитър Николов. Той припомни, че миналата година 50 000 туристи посетиха острова за два месеца и половина. Тази година със сигурност ще имаме 30-40% ръст на гостите от България и чужбина, защото интересът е много голям, каза кметът на Бургас. И продължи: "Няма ден, в който да няма чужденци, които отиват да разгледат острова. Вече има заявки за сватби, за нощувки, за кръщения, за частни партита на фирми, за културни събития на Св. Анастасия. Той и екипът му са убедени, че допуснатата грешка ще бъде поправена и Св. Анастасия ще влезе в маршрутите.

Обществено обсъждане на маршрутите с кметове прави днес в хотел "Радисън" Министерството на туризма. Редица градоначалници обаче научиха от "Стандарт" за дискусията и за обектите, включени в туровете. И изразиха учудването си, че не са поканени. Историци и археолози пък изразиха недоумението си от редица грешки, допуснати при представянето на обектите. Римският форум и Джумая джамия в Пловдив, например, са включени като тракийски обекти.

ЕКСПЕРТИТЕ

Липсват визитните картички на траките

Даниела Коджаманова, директор на Регионален музей Кърджали

Идеята да се разработят подобни маршрути е чудесна, но е некоректно направена и със съмнителен резултат. Например в тура, наречен "По пътя на траките", са пропуснати едни от най-важните обекти от нашето тракийско наследство, техните визитни картички - гробницата Свещари и тези в Долината на тракийските царе. Както Херодот е казал, траките са били вторият по многобройност народ след индийците. Но различните племена не са обединени и са оставили различно наследство - разнообразна култура, архитектура, стенописи. Нека покажем това наследство в цялото му разнообразие. В маршрутите има и невярна информация. Абсолютно некоректно е написаното за Перперикон и Татул. Перперикон е описан като средновековно светилище. Всъщност той е бил светилище в ранния си период, след това античен град, следва Средновековието и т.н. Сбъркана е и датировката на Татул. Пропуснати са обекти в Източните Родопи като пещерата Утробата. Посочени са скалните ниши в Странджево. Ако аз съм туроператор, никога няма да си заведа туристите там - огромен път. Вместо това могат да им се покажат нишите при Дъждовница. Ето, например община Ардино изпълни по ОПРР проект за социализацията на "Орлови скали", които са скални ниши с жертвеници. Това също би бил по-добър вариант. Просто хората, които са правили маршрутите, явно не познават региона. Да не говорим за написаното за скалното светилище при Бенковски. В маршрутите не е включен и музеят в Кърджали, който всъщност съхранява намереното на Татул и Перперикон и много други ценни експонати. Уважавам ентусиазма на министерството на туризма, но добрите идеи трябва да бъдат защитени с поредица от действия след това.

"Перистера" е сграда на годината, а ни пропускат

Георги Козарев, кмет на Пещера

Изненадан съм от начертаните маршрути и факта, че крепостта "Перистера" не е включена. Това е притеснително. Защото реставрираната крепост "Перистера" спечели наградата "Сграда на годината" и има приз от кампанията "Чудесата на България" на в. "Стандарт". Затова и очаквах, че след дискусията "Чудесата на България" с участието на министър Николина Ангелкова в Панагюрище преди дни крепостта "Перистера" ще бъде включена в разработените от държавата маршрути. Ако "Перистера" не е част от маршрути, кой ще я види.

45 години спасявам историческо наследство

Божидар Димитров

Всъщност няма да се възползвам от правото на отговор на "безочливата" статия на Недялко Йорданов най-малко поради три причини.

Първо, не смятам, че статията е написана от Недялко Йорданов. Писана е от арх. Тодор Кръстев или някой от неговите съратници. Недялко Йорданов само я е подписал. Разбирам го напълно - "приятел от детинство, юношество, зряла възраст, а сега и в старостта".

Второ - не смятам, че аз съм опасността за културно-историческото наследство на България. Това, което съм спасил за 45 години кариера е много повече, отколкото не само Недялко Йорданов може да си представи, но и всички останали интелектуалци могат да си представят въпреки богатите си фантазии. Просто не съм бил никога в служебна позиция да одобрявам или пускам в ход проекти за реставрации. Всички досегашни (включително печално известните пластмасови бутафории в Перник и Преслав) са одобрени с подписите на архитекти от кръга на Т. Кръстев. Аз просто си казвах мнението на професионалист, установил с ужас, че т.нар. експерти са напълно невежи в материята хора и отгоре на всичко и рекетьори от типа на някои "зелени" организации.

Третата причина е страхът. Недялко Йорданов (всъщност Тодор Кръстев) намира за редно да цитира "млад архитект", който в социалната мрежа е написал: "Жалко, че не пребихме в Пловдив Божидар Димитров". Да обясня за какво става дума. Преди месец-два в Пловдив се състоя "обществено обсъждане" на проекта на арх.Юлий Фърков за частична реставрация на Небет тепе. В залата наистина имаше 200 души, но само 40-50 души бяха архитекти, историци и археолози. Другите бяха "млади архитекти" и по точно младежи от агитката на "Ботев Пд", наети от Тодор Кръстев. С предварително подготвени и добре написани плакати те посрещаха с вой всеки изказал се в полза на проекта на Фърков. Разбира се (с известна нескромност), воят по мой адрес бе най-силен и аз се отказах да провокирам повече тълпата.

Та това е третата причина. Научна дискусия с мутризирани поети и архитекти не се води. Макар че поради биографията си съм добре подготвен и за такъв род дискусии.

Предлагам тази дискусия или обществено обсъждане, както те го наричат, да стане на страниците на в. "Стандарт", който отдавна се интересува от тази тема. И в дискусията да участват заинтересованите - тези, които възстановяват крепости и храмове. Това са кметове, църковни настоятелства, архитекти, подготвящи проекти и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай