Всичко ново е добре забравено старо – тръгват ветроходни товарни кораби

Всеки кораб за насипни товари Pyxis Ocean има платно с височина 37,5 метра

Всичко ново е добре забравено старо – тръгват ветроходни товарни кораби | StandartNews.com

Корабът за насипни товари Pyxis Ocean на Mitsubishi Corporation, нает от Cargill, стана първият в света кораб, оборудван с две крилни платна WindWings на базираната във Великобритания компания BAR Technologies. Оборудването на товарните кораби с платна ще намали разхода на гориво с до 30 % на рейс и ще направи въздуха по-чист. Освен това ще се намалят разходите за експлоатация на плавателните съдове, което е важно с оглед на преминаването към по-скъпи екологични горива.

Всеки кораб за насипни товари Pyxis Ocean има платно с височина 37,5 метра. Платната са от композитни материали с въртящи се сегменти. Това позволява те да се оптимизират и бързо да се настройват срещу вятъра и да се прибират при навлизане в зоната за товарене или при бурно време. Освен това, за да се оптимизира разходът на гориво и да се увеличи максимално мощността на вятъра, се предполага, че маршрутът на кораба ще бъде гъвкав, но не непременно кратък. Това не е маршрут от точка А до точка Б. Вятърът може да определи свой собствен график на движение.

Платната са проектирани от британската компания BAR Technologies. Произвеждат се от Yara Marine Technologies, норвежка компания. Плавателният съд е предоставен от японците, а платната са монтирани от китайската корабостроителница COSCO. Плавателният съд беше пуснат наскоро на първото си тестово плаване. Партньорите ще проучат внимателно експлоатационните възможности на кораба за насипни товари, за да вземат решение за съдбата на останалата част от флота за насипни товари, половината от който е на около 9 години. Ако опитът се окаже успешен, модернизацията на корабите за насипни товари ще започне в масов мащаб. В противен случай проектът ще бъде финализиран.

Според предварителните оценки използването на платна ще спести до 15 % от дизеловото гориво при средните международни маршрути и до 30 % при трансокеанските маршрути. Всеки ден платната ще спестяват до 1,5 тона мазут, всеки тон от който струва около 800 долара. Екологичните горива очевидно ще струват повече. А ако транспортните оператори бъдат задължени да преминат на биодизел, платната ще се превърнат в реална възможност за запазване на транспортните разходи на приемливо ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай