Швейцарците заменят подводните интернет кабели с лазер

Капацитетът му е до 1 Tbit/s на канал

Швейцарците заменят подводните интернет кабели с лазер | StandartNews.com

Екип от учени в ETH Цюрих направи голяма крачка към безжичното предаване на данни. Те демонстрираха система, базирана на лазер, която е в състояние да осигури широчина на честотната лента от над 1 Tbit/s, като предава данни на разстояние 53 km. Изследователите смятат, че тази технология в крайна сметка ще премахне мрежата от кабели, опънати по целия свят.

Работата е част от европейския проект "Хоризонт 2020", който финансира авангардни научни изследвания на стойност 80 млрд. евро. Екипът на ETH, ръководен от професор Юрг Лойтхолд, предвижда, че оптичната система за предаване на данни ще работи със сателити с много по-високи скорости, като по този начин ще се премахне необходимостта от физически интернет гръбнак, пресичащ океаните.

В това изследване учените от ETH Цюрих не са използвали сателит, тъй като лазерното предаване на данни вече работи добре в космоса поради пълната липса на въздух, но на Земята то би могло да му попречи. Спътниците Starlink на SpaceX например използват лазери за предаване на данни между тях. Учените трябваше да се уверят, че терабайтовият лазер може да работи в земната атмосфера. За тази цел екипът избра далечна цел на голяма височина: Юнгфрауйох - планински проход в Швейцарските Алпи, разположен на около 53 км от лазерния източник.

За да се поддържа по-висока скорост на предаване на данни, оптичната система, разработена от ETH Цюрих, използва модулирана светлинна вълна. Това означава, че приемникът може да отчита няколко състояния на всеки предаден символ. Променящите се фазови ъгли и амплитуда създават сигнал в 64 QAM. Турбуленцията в атмосферата може да изкриви тези внимателно конструирани форми на вълната, затова изследователите се обединяват с френската аерокосмическа фирма Onera, за да създадат чип с микроелектромеханична система (MEMS) с 97 микроскопични огледала. Този чип може да коригира неправилните фазови премествания със скорост 1500 пъти в секунда, като гарантира целостта на сигнала.

В това изследване е използван само един лазер с една дължина на вълната, което означава един канал за предаване, но екипът смята, че технологията може да бъде увеличена до 40 канала. При около един терабайт на канал експерименталната технология започва да прилича на нещо, което може да замени физическите кабели. Настоящите сателитни интернет системи все още разчитат на микровълнови сигнали и поради това не могат да предават толкова много данни, колкото високочестотният лазер. Възможно е бъдещите съзвездия за сателитен интернет да използват подобни лазери за предаване на данни до повърхността на Земята. Изследователите от ETH Zurich обаче ще оставят това на други учени и инженери.

Според плановете на екипа следващата стъпка е да се разработят подобрени формули за модулация, за да се увеличи пропускателната способност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай