Наши учени правят гранитогрес от боклуци

Наши учени правят гранитогрес от боклуци | StandartNews.com

София. Учени от Института по физикохимия (ИФХ) "Акад. Ростислав Каишев" са открили ползата от индустриалните отпадъци, като ги превръщат в подови настилки, подобни на гранитогрес и стъклокерамика. Отпадните продукти, които използват, са пепели от ТЕЦ-ове или от инсталациите за изгаряне на боклук. Благодарение на тази разработка може крайно да се реши проблемът с тоновете отпадъчни материали на индустрията.

До подобни открития научният екип на ИФК достига благодарение на придобитата през последните 5 години техника от последно поколение. Институтът се гордее с успешното си сътрудничество с български и чуждестранни университети, научни центрове и фирми. Домакин е и на престижни международни конференции като тазгодишната "Конференция на европейското общество за колодна химия", привлякла множество учени от цял свят.

За 55-годишната си история институтът има зад гърба си повече от 3000 научни публикации в световни издания и над 100 авторски свидетелства и патенти. Една от последните задачи на ИФК е участието в проект по ОП "Развитие на човешките ресурси", чиято цел е да привлече млади учени и да подкрепи докторанти и специализанти в тяхното развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай