47 години по-късно! Русия праща нова мисия на Луната

Този петък Русия ще изстреля първия си космически апарат към Луната от 1976 г. насам

47 години по-късно! Русия праща нова мисия на Луната | StandartNews.com

Този петък Русия ще изстреля първия си космически апарат към Луната от 1976 г. насам, предаде АФП, като цитира космическата агенция на страната Роскосмос.

Стартът на спускаемата станция "Луна-25" е планиран "за 11 август в 02:10:57 ч. московско време, се казва в разпространеното съобщение.

Началото на руската лунна мисия ще бъде дадено в момент, когато световни сили като САЩ и Китай ускоряват работата по своите проекти за кацане на естествения спътник на Земята.

Ракетата-носител "Союз" с автоматичната станция "Луна-25" ще бъде изстреляна от космодрума "Восточний" в Далечния изток. Планирано е апаратът да кацне близо до южния полюс на Луната, "на сложен терен".

Очаква се полетът да продължи между "четири и половина  и пет и половина дни", съобщават още от Роскосмос.

Веднъж стъпил на Луната, апаратът "Луна-25", който тежи почти 800 кг, ще има за задача "да вземе проби, да анализира грунта и да проведе дългосрочни научни изследвания" в продължение на поне една година, се казва в официалното съобщение на руската космическа агенция.

Това изстрелване е първата мисия от новата лунна програма на Русия и идва в момент, когато Москва иска да засили космическото си сътрудничество с Пекин, в разгара на напрежението със западните сили заради нахлуването в Украйна, отбелязва АФП.

След като президентът Владимир Путин започна руската военна офанзива в Украйна, Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви, че повече няма да си сътрудничи с Москва нито при изстрелването на "Луна-25", нито при бъдещите мисии 26 и 27.

Въпреки това Русия заяви, че ще продължи с лунните си проекти и ще замени оборудването на ЕКА с такова руско производство.

Последната лунна мисия на СССР беше изпращането на космическата сонда "Луна-24" през 1976 г.

След разпадането на СССР, Москва се бори за иновации в областта на космическите изследвания. Програмите й сега се конкурират не само с държавни играчи, но и с частни инициативи като "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск, припомня АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай