Зловеща причина за потопите в Западна Европа

Учени търсят обяснение на екстремните дъждове

Зловеща причина за потопите в Западна Европа | StandartNews.com

Каква е причината за потопите в Западна Европа? Екстремните валежи, причиняващи смъртоносни наводнения в Западна Германия и Белгия, накараха много хора в цяла Европа да се питат дали климатичните промени са виновни за тях, коментира Reuters, цитирана от агенция „Фокус”.

ВИЖ ОЩЕ: Ад в Германия след наводненията. 100 загинали

Учените отдавна твърдят, че изменението на климата ще доведе до повече дъждове. Но определянето на ролята му в смъртоносните наводнения от тази седмица ще отнеме доста време, за да се направят необходимите изследвания.

"Наводнения винаги е имало и те са като случайни събития, като хвърляне на зарове. Но ние сме променили шансовете за хвърляне на заровете", каза Ралф Туми, учен по климата в „Империал Колидж“ в Лондон.

Откакто започнаха валежите, водата излезе от бреговете на реките и каскадно премина през общностите, като отнесе домове и инфраструктура по пътя си. Към петък най-малко 120 души са загинали, а още стотици са изчезнали.

Потопът шокира мнозина. Германският канцлер Ангела Меркел нарече наводненията катастрофа и обеща да подкрепи засегнатите през тези "трудни и страшни времена".

Като цяло нарастващата средна глобална температура - сега с около 1,2 градуса по Целзий над средната от прединдустриалната ера - прави обилните валежи по-вероятни, според учените.

По-топлият въздух задържа повече влага, което означава, че в крайна сметка ще се отдели повече вода.

„Когато имаме тези обилни валежи, тогава атмосферата е почти като гъба - стискате гъба и водата изтича навън“, каза Йоханес Куас, професор по теоретична метеорология в Лайпцигския университет.

Повишаването на средната глобална температура с 1 градус увеличава капацитета на атмосферата да задържа вода със 7%, казаха климатолози, като по този начин се увеличава шанса за големи валежи.

Наводненията дойдоха само седмици след като рекордната гореща вълна отне живота на стотици хора в Канада и САЩ. Оттогава учените твърдят, че екстремните горещини биха били „практически невъзможни“ без климатичните промени, които направиха подобно събитие 150 пъти по-вероятно да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай