Задържаха лидера на атентатите в Брюксел

Задържаха лидера на атентатите в Брюксел | StandartNews.com

Третият участник в терористичната атака на летище „Звентем" в Брюксел е „идентифициран и арестуван", съобщи ТАСС, като се позова на информация на вестник Le Soir. Предполага се, че той е лидер и работодател на терористите.

Шефу е известен на властите като журналист на свободна практика. Арестуван е няколко пъти административно през изтеклата година заради ислямистка активност сред обитателите на импровизиран бежански палатков лагер в парк край службата по миграцията и убежището в Брюксел, съобщава в специална кореспонденция от Брюксел Club Z.

„В петък при проверка на автомобил пред сградата на Федералната прокуратура на Белгия е задържан човек на име Фейсал Шеффу, идентифициран като третия участник в извършването на атаката на летището в Брюксел на 22 март", съобщава вестникът. „Той е идентифициран от таксиметровия шофьор, който е закарал престъпниците на летището", добавя вестникът.
Прокуратурата все още не е коментирала тази информация.

Според източници на вестника в полицията, „има основание да се смята, че арестуваният Фейсал Шефу е мъжът в светли дрехи и шапка от снимките от охранителните камери на летището".

По-рано полицията, чрез ДНК анализ, установи самоличността на двамата атентатори-самоубийци от летището - Брахим Бакрауи и Наджим Лашрауи, но човекът, който ги придружавал и напуснал сградата преди експлозията оставаше неизвестен до сега.

Припомняме, че вчера  третият заподозрян за кървавите атентати в Брюксел - мъжът в бяло от снимките на летище "Завентем", може би е издирваният Мохамед Абрини. Според британското издание Express и телевизия РТЛ той е ключов съучастник на двамата братя Халид и Брахим Бакрауи и е заловен от белгийските власти. Според чуждестранните медии именно Абрини е човекът, който белгийските сили на реда прострелват и задържат по-рано днес, като в мрежата се появиха видеа на ареста. Според кореспондента на Ройтерс задържаният е имал куфарче, пълно с експлозиви.

Абрини е шофьорът на парижкия атентатор Салах Абдеслам, който наскоро беше арестуван. Абрини е заснет от камера на бензиностанция на магистралата Брюксел-Париж в деня преди атентатите на 13 ноември м.г., когато заговорниците са спрели там да заредят гориво.

Белгиецът, който е с марокански произход, се издирва от месеци, като за него се знае, че е приятел от детството с Абдеслам.

Белгийските власти проведоха мащабна акция вчера в столицата Бюрксел.

Експлозия е била чута в началото на операцията, предава белгийската агенция „Белга". Според телевизия RTBF мъж е бил неутрализиран. По-късно тази информация бе потвърдена. Кметът на квартал "Скаарбеек" уточнява пред АФП, че полицията е задържала мъж, който е ранен леко.

В белгийската столица се провеждат спецакции от кървавите атентати на 22 март насам.

В следобедните часове стана ясно, че Северната гара в Брюксел е частично евакуирана заради раница, оставена без надзор, предаде ТАСС, като се позова на телевизионния канал RTL.

„Извършена е частична евакуация на Северната гара. Полицията проверява подозрителна раница", предаде телевизията.
След атентатите от 22 март в Брюксел, подобни проверки се извършват всеки ден в различни части на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай