Вижте 7-те точки на Путин за мир в Украйна

Вижте 7-те точки на Путин за мир в Украйна | StandartNews.com

Москва. На официалния сайт на Кремъл снощи бяха публикувани 7-те точки, част от плана на руския президент Владимир Путин за уреждане на конфликта в Украйна. Отделни елементи той сподели сам по-рано вчера с журналисти с думите, че току-що го е "нахвърлял на ръка на борда на самолета" на прибиране от посещение в Монголия, предаде "Дневник".

"Ако ви е интересно, мога да ви запозная с него", лежерно подхвърли на брифинга Путин.

Планът се състои от 7 точки, целящи властите в Киев и сепаратистите в Източна и Югоизточна Украйна да "съгласуват и координирано да реализират" редица действия:

1. Спиране на активните настъпателни действия на въоръжените сили на Украйна и на "опълченците" в района на Донецк и Луганск.

2. Отдалечаване на подразделенията на силовите структури на Украйна на разстояние, изключващо възможността да обстрелват населени места с артилерия и системи за залпов огън.

3. Пълноценен и обективен международен контрол за спазване на примирието и мониторинг на обстановката в създадената по този начин зона за сигурност.

4. Спиране употребата на бойна авиация срещу мирни граждани и населени места в зоната на конфликта.

5. Организиране на безусловна размяна на всички насилствено задържани лица.

6. Отваряне на хуманитарни коридори за бежанци и хуманитарни доставки в градовете и селищата на Донецка и Луганска области.

7. Осигуряване на възможност да се изпратят в пострадалите населени места в Донбас ремонтни екипи за възстановяване на разрушените инфраструктурни обекти и подготовката им за зимата.

"Окончателна договореност между властите в Киев и в Югоизточна Украйна, предполагам, че може да бъде постигната на планираната за 5 септември среща на контактната група (Украйна-Русия-ОССЕ – бел.ред.)", добави Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай