Важен британски министър готви оставка, каква е причината

Той остана министър на отбраната в кабинетите на трима премиери

Важен британски министър готви оставка, каква е причината | StandartNews.com

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс потвърди, че планира да подаде оставка и че няма да се стреми да спечели депутатско място в следващия парламент. Той заяви пред в. "Сънди таймс", че ще се оттегли, но изключи възможността да напусне "преждевременно".

Уолъс, който остана министър на отбраната в кабинетите на трима премиери, изигра ключова роля в отговора на Великобритания на руската инвазия в Украйна и беше близък съюзник на бившия министър-председател Борис Джонсън, отбелязва ДПА.

"Влязох в политиката в шотландския парламент през 1999 г. Това са 24 години. Прекарал съм доста повече от седем години с три телефона до леглото си", каза той пред изданието.

Уолъс беше заявил интерес да се кандидатира за поста генерален секретар на НАТО преди да стане ясно, че настоящият шеф на алианса Йенс Столтенберг ще остане на поста още една година.

Миналата седмица британският премиер Риши Сунак отхвърли думите на Уолъс, че Украйна да покаже "благодарност" за оказаната ѝ военна подкрепа.

Уолъс заяви това, след като украинският президент страната Володимир Зеленски определи като "абсурдно" настояването на НАТО, че все още има условия, които страната му трябва да изпълни, за да получи членство след края на войната с Русия.

По-късно Зеленски каза: "Вярвам, че винаги сме били благодарни на Обединеното кралство. Не знам какво е имал предвид и как иначе трябва да сме благодарни".

Популярен в управляващата партия на торите, Уолъс е най-дълго служилият министър в правителството, като е бил министър на сигурността при Тереза Мей, преди Джонсън да го повиши в министър на отбраната.

Миналата година Уолъс изключи възможността да се кандидатира за лидерския пост в Консервативната партия, въпреки че беше един от първите фаворити в надпреварата за мястото на Джонсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай