В ЕС ври и кипи. Макрон скочи на Орбан

Много остри думи на френския президент

В ЕС ври и кипи. Макрон скочи на Орбан | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

В ЕС ври и кипи. Френският президент Еманюел Макрон скочи на унгарския си колега Виктор Орбан заради позицията му срещу членството на Украйна в ЕС. Преди ден евролидерите накараха Орбан да излезе от заседанието на съвета, за да могат безпрепятствено да гласуват поканата към страната жертва на руската агресия за членство в Европейския съюз. Но малко по-късно Орбан блокира военната помощ за Украйна.

"Следващите няколко месеца ще са решаващи както за Унгария, така и за Европейския съюз", каза Макрон.

Френският лидер призова унгарския премиер Виктор Орбан "да се държи като европеец" и да не взема ЕС "за заложник".

Лидерите на ЕС се споразумяха да започнат преговори за присъединяване с Украйна, която се бори с руската инвазия, но не успяха да договорят пакет от финансова помощ на стойност 50 млрд. евро за Киев, поради противопоставянето на Унгария.

Макрон каза в края на срещата на Европейския съвет в Брюксел, че според него към позицията на Орбан е било показано уважение по време на преговорите, но в замяна самият Орбан трябва да уважава ЕС. Френския президент добави, че според него Орбан ще спре с политическото позьорство и ще "покаже отговорност".

Макрон каза, че иска "умен компромис" във връзка със законопроекта за миграцията, внесен от неговото правителство и отхвърлен от френския парламент по-рано този месец.

По-рано тази седмица френското правителство обяви планове за създаване на специална парламентарна комисия, която да намери решение за разблокирането на законопроекта за миграцията.

"Трябва да променим правилата си, за да се справяме с миграцията по-добре", каза Макрон.

Проектозаконът за миграцията е тест за способността на Макрон да покаже, че може да бъде по-твърд що се отнася до правовия ред и едновременно с това да остави вратата на Франция отворена за чуждестранни работници, които могат да помогнат за развитието на икономиката, предаде БЛИЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Тони
преди 4 месеца

Орбан е политик уважаващ народа си а макрон нито има морала нито разбирането за такова изказване

Откажи
Д.Маринова
преди 4 месеца

Орбан е на страната на Путин (Русия) и дано ЕС проумее това по-рано.Що се отнася до членство на Украйна ,мисля че е рано и,че ще бъде в тежест на всички.Дано греша.

Откажи
Скорпион
преди 4 месеца

Браво на Орбан

Откажи