Турция сложи ръка и на агенция „Джихан“

Турция сложи ръка и на агенция „Джихан“ | StandartNews.com

Само няколко дни след като взе контрола над най-високотиражния опозиционен вестник „Заман", турското правителство сложи ръка и върху информационна агенция „Джихан". Съдът назначи трима синдици в управлението на медията.

„Джихан" е близка до движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява в заговор за сваляне на правителството през 2013 г. и опити за подкопаване на властта.

През последните две години турските власти започнаха редица съдебни процеси срещу привърженици на Гюлен, припомня bTV.

След като в началото на месеца турски съд постанови назначен от държавата управителен съвет да ръководи в. „Заман", в Истанбул избухнаха размирици. Стотици демонстранти се опитаха да попречат на полицаите да влязат в сградата на вестника. Полицията използва сила, сълзотворен газ и водни оръдия, за да си пробие път.

Впоследствие турската полиция издигна огради и охранителни постове около сградата.

В официалната си позиция във връзка с полицейския щурм в редакцията от вестника коментираха: „Преминаваме през най-мрачните дни на свободата на словото, което е важен знак за наличието на демокрация и върховенство на закона".

Ден по-късно вестникът рязко смени редакционната си политика и вече е с ясно изразена проправителствена позиция.

След срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери са поставили пред турския премиер въпроса в. „Заман" и са подчертали необходимостта от зачитане на свободата на печата.

САЩ също разкритикуваха действията на турските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай