Турция излекува 70% от заразените с коронавирус

Оздравелите пациенти са почти 99 000 от общо около 141 500 заразени

Турция излекува 70% от заразените с коронавирус | StandartNews.com

Най-малко 70 на сто от всички заразени с коронавируса в Турция вече са били излекувани, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа.

Активните случаи в Турция вече са под 40 000 души. Оздравелите пациенти са почти 99 000 от общо около 141 500 заразени.

Съдбата на заразата в момента зависи от скритите ѝ преносители, предупреди известният турски специалист проф. Атеш Кара. Според него може да става дума за 36 000 души. Друг инфекционист – проф. Мехмед Джейхан, обаче смята, че може да има до 400 000 души, които са носители на вируса без да го знаят. По-рано с подобно предположение излезе и Турският лекарски съюз.

Тези изчисления са базирани на допускането, че на всеки 1 потвърден заразен, може да има 4, които не са установени. Здравните власти обаче прилагат система за проследяване на контактите на заразените и тяхното тестване.

Учени изразяват притеснения от оживлението, което цари по улиците, за което спомага и топлото време в последните дни.

Университетите в страната ще проведат дистанционно изпитите от предстоящата сесия, реши Съветът по висше образование. Мярката цели да не се допусне ново разпространяване на коронавируса.

Турският суверенен финансов фонд осигури финансова инжекция от 21 млрд. турски лири (5,5 млрд. лв.) за 3 държавни банки, което ще им осигури възможност да увеличат кредитните си линии. Фондът придоби и акции в една от тях – „Вакъфбанк“.

Междувременно котировките на щатският долар, който през миналата седмица отбеляза исторически връх срещу турската лира от 7,25 лири за долар, спаднаха под 7 лири за долар днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай